Fejlesztés

2023.09.01. 13:09

Folytatják a közvilágítási lámpák cseréjét Debrecenben – fotókkal

A korszerű világítótestek kevesebb fogyasztással, így kevesebb költséggel fognak járni a jövőben.

Haon.hu

A fejlesztés második ütemében a Veres Péter utcán is megújul a közvilágítás

Forrás: Molnár Péter

Az energiahatékonysági intézkedések részeként indította el a debreceni önkormányzat a közvilágítási lámpák cseréjét. A város közigazgatási területén mintegy 25 ezer közvilágítási lámpatest van, ezek évente körülbelül nyolcmillió kilowattórát fogyasztanak el. Az energiahatékonysági intézkedés részeként folyamatosan, újabb és újabb utcákat érintve végzik el a régi lámpatestek cseréjét, a részleteket szeptember elsején, pénteken a Veres Péter utcai körforgalomnál Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője ismertette. Hangsúlyozta: a projekt célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése mellett a költséghatékony működés elérése. – A korszerű világítótestek kevesebb fogyasztással, így kevesebb költséggel fognak járni a jövőben – szögezte le.

Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője
Papp Viktor, a debreceni Fidesz-KDNP frakcióvezetője
Forrás: Molnár Péter

Három ütemben zajlik a munka

Kitért arra, hogy a meglévő 25 ezer közvilágítási lámpatestből összesen hatezret cserélnek ki, a fejlesztésre 1,6 milliárd forintot fordítanak.

Az összeg megtérülése 3,5 évre kalkulálható a jelenleg hatályos energiaköltségekkel számolva

– tudatta a frakcióvezető.

Debrecen közvilágítás haon
Forrás: Molnár Péter

Mint elmondta, a korszerűsítést három ütemben végzik, az első ütem májusban indult el. Annak részeként összesen kilenc közterületet érintve 832 lámpatestcserét végeztek el. A második ütem augusztusban vette kezdetét 11 helyszínt érintve, ennek a részeként 783 új lámpatestet szerelnek fel, ez megközelítőleg 68 kilowatt beépített teljesítménycsökkenést, továbbá 68 tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést eredményezhet.

A második ütemben érintett a tájékoztató helyszínét adó Veress Péter utca, mellette a Bartók Béla, a Mester, a Faraktár, a Hunyadi, a Rákóczi, a Kossuth és a Burgundia utcán, a Vámospércsi és az Acsádi úton, illetve a 35-ös számú főúton, a józsai Vállalkozók útjától a város irányába tartó szakaszon végezték vagy végzik el a következő hetekben a lámpatestek cseréjét.

Debrecen közvilágítás haon
Forrás: Molnár Péter

A frakcióvezető kiemelte: a projekt harmadik ütemének előkészítése már folyamatban van. Mint mondta, a remények szerint néhány héten belül ezek a munkálatok is elindulhatnak. Hangsúlyozta továbbá, hogy ez a program illeszkedik a város új környezetpolitikájába, mely értelmében számos zöld funkciót ellátó akciót kezdeményeztek azért, hogy Debrecen fenntartható város lehessen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában