Zöld Őrváros

2023.11.29. 13:03

Legyen Debrecen Európa Zöld Fővárosa!

Debrecen Környezetvédelmi Programja lesz a fő pályázati anyag.

Bekecs Sándor

Szűcs István

Forrás: Kiss Annamarie

Debrecen a Zöld Őrváros címmel tartottak konferenciát november 28-án a Csokonai Fórum Orfeum-termében, amelyen Szűcs István, a Debreceni Egyetem professzora előadásában bejelentette: Debrecen pályázik, s az eddigi nyertesek tapasztalatai alapján, jó esélyekkel száll harcba Európa Zöld Fővárosa címre.  

– Debrecen 2019-ben új környezetpolitikát hirdetett. Megalakult a Zöld Munkacsoport, elindult a város új környezetvédelmi programjának megalkotása és megvalósítása, valamint életre hívták a Future of Debrecen mozgalmat is. Jól látható, hogy mi nem az íróasztalfióknak dolgozunk, hanem a cselekvő környezetvédelemben hiszünk: ennek a zászlóshajója a Civaqua-program – hangsúlyozta a szakember.

Elmondta, az egyetem és a város közösen dolgozik Debrecen Környezetvédelmi Programján. Mint fogalmazott, a cívisvárosban szilárd alapon állnak a zöld ügyek, hosszú távú tervekkel rendelkeznek e téren.  

Minden adott, hogy valóban Debrecen legyen a befutó

– Kijelenthető, hogy Debrecen Európa Zöld Fővárosa. Ugyan ezt a címet még nem nyertük meg, de úgy érezzük, hogy ezt kiérdemeltük, hiszen nagyon sok dolgot tettünk a környezetvédelemért. Esetleg abban hibázhattunk eddig, hogy ezt nem kommunikáltuk eléggé, a debreceni polgárok nem ismerték meg teljesen ezt a munkásságot – hangsúlyozta Szűcs István. Elmondta, Európa Zöld Fővárosa címet eddig olyan települések nyerték el, mint Stockholm, Hamburg, Nantes, Koppenhága vagy éppen Oslo.

Grenoble például többek között a zöldítésre irányuló beruházásaikkal, az önkormányzat által indított közösségi kertprogrammal; a fenntartható mobilitás népszerűsítésével érdemelte ki a díjat. A város elsőként alkotott Franciaországban klímavédelmi tervet. 11 év alatt 25 százalékkal csökkentették az üvegházhatású gázok kibocsátását, a 2030-as céljuk az 50 százalék elérése 

– mutatta be.

Szigorú feltételeknek kell megfelelni

Szűcs István elmondta, az Európa Zöld Főváros cím üzenete, hogy az embereknek joga van az egészséges városi környezethez, így a városoknak törekedniük kell a lakosság életminőségének javítására, másrészt a globális környezeti hatások csökkentése. – Ilyen a levegőminőség javítása, zajvédelem, a körforgásos hulladékgazdálkodás és a vízgazdálkodás. A természet és biodiverzitás. Fenntartható földhasználat és talaj, a zöld innováció, illetve a klímaváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás – sorolta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában