haon.hu PODCAST

2023.10.15. 07:00

Élesebb a hallásuk a vakoknak? - a látássérültek regionális elnöke erre is választ adott

Ma ünnepeljük a fehér bot napját, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a vakok és gyengénlátók helyzetére, valamint segítse a társadalomba való beilleszkedésüket.

Gubányi Patrik

Október 15-én ünnepeljük a fehér bot napját

Forrás: Napló-archív

Gondolkoztatok már azon, hogy milyen lenne, ha mindig sötétségben lennétek, nem látnátok, és egy egyszerű étkezés is hatalmas kihívást jelentene? Hazánkban mintegy 80 ezer vak és gyengénlátó személy él, akik nap mint nap küzdenek azért, hogy a hétköznapi ember számára természetes és könnyű cselekvéseket ők is el tudják végezni.

Október 15. a fehér  bot napja, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, és segítse a társadalomba való beilleszkedésüket, hogy ők is teljes értékű életet élhessenek. A tájékozódást segítő eszköz használatát a francia származású Guilly d’ Herbemont grófnőnek köszönhetjük, a fehér bot mára egyfajta szimbólumává vált a látássérülteknek, a nemzetközi nap is fontos jelképként viseli elnevezésében.

Még mindig vannak előítéletek

A témáról Bora Sándorral, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének elnökével beszélgettünk, aki többek között elmondta: egy éve tölti be az egyesület elnöki pozícióját, amelynek feladatait azért tudja szívvel-lélekkel elvégezni, mert ő maga is látássérült.

– Az egyesület 2003-ban alakult, így idén ünnepeljük fennállásunknak a huszadik évfordulóját, amit fehér bot napi összejövetellel koronázunk meg. Tevékenységeink között ingyenes jogi tanácsadás, eligazodást segítő eszközök biztosítása, valamint legújabban jelnyelvi tolmácsszolgáltatás is szerepel – tájékoztatott a szervezet vezetője. Hangsúlyozta: 

a látásunkkal jutunk hozzá a megszerzett információink mintegy 80 százalékához. Ekkora előnnyel indul az, akinek egészséges a látása.

 Elképzelni is nehéz ezt, mégis meg kell ismerni a látássérültek élethelyzetét ahhoz, hogy a társadalom befogadó lehessen.

A magyar emberek egy bizonyos része azt gondolja, hogy ha valaki fogyatékossággal él, az nem túl okos

– fogalmazott Bora Sándor, aki rámutatott, hogy a magyarok egy része még mindig előítéletes, mivel, ha valaki valamilyen fogyatékossággal él, az szerintük kevésbé intelligens, tanult vagy okos.

A Hajdú Online legújabb podcastjéből részletesen megismerkedhettek a vakok mindennapjaival, valamint egy fontos kérdésre is választ kaptok: valóban élesebb a hallása azoknak, akik nem látnak?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában