Hello Szakma!

2023.10.05. 14:43

Megnyílt a Hello Szakma!, a DSZC kétnapos pályaorientációs kiállítása – fotókkal

A kiállításon kiderült, a jövő a szakmai képzésekben van, hiszen a jó szakember ritka kincs.

Hajnal László

Több mint 80 kiállító vesz részt a debreceni eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Harmadik alkalommal rendezte meg a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) a Hello Szakma! nevű rendezvényt a Debreceni Stadionban található Hallban. A kétnapos pályaorientációs kiállítást és szakmai konferenciát már a csütörtöki megnyitón hatalmas érdeklődés övezte. Számos intézményvezető, cégtulajdonos, oktató és közéleti személyiség vett részt a megnyitón, ám legnagyobb arányban maga a célközönség, az általános és középiskolás diákok voltak jelen. A tanulók csapatokban állták körbe a kitelepült cégek, vállalatok és oktatási intézmények standjait. Minden kiállító igyekezett valamilyen látványos bemutatóval, interaktív élménnyel vagy épp szórakoztató játékokkal magához csalogatni a tanulókat.

Pölöskei Gáborné, Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára beszédében elmondta, a szakképzés jelentős utat tett meg az elmúlt évtizedekben.

A szakképzés tartalmában, módszertanában, szerkezetében is megújult, ehhez azonban az iskoláknak alkalmazkodniuk kellett, valamint a változásokkal az oktatóknak is lépést kellett tartaniuk. Minderre szükség volt, hiszen a szakképzésnek a gazdaság érdekeit kell kiszolgálnia. Feladata: minőségi munkaerő biztosítása

– fogalmazott. Hozzátette, mindez úgy valósítható meg, ha megfelelő környezet, jó ajánlatok és lehetőséget állnak rendelkezésre. Fontosnak tartja, hogy a képzések alkalmazkodjanak a környezet fejlesztéséhez és azon cégek igényeihez, melyek a városban találhatóak.

DSZC, Debrecen Hello Szakma, szakképzés
Pölöskei Gáborné
Forrás: Kiss Annamarie

A szakképzések bővítése a cél

Kifejtette, a DSZC legkelendőbb szakmái – többek közt az informatikus, a logisztikai és a mechatronikai technikus, a pénzügyi és számviteli ügyintéző – jól tükrözik, milyen mértékben figyel a centrum a környezet rezdüléseire, és arra, hogy valóban minőségi képzéseket hozzon létre. A helyettes államtitkár szerint 

ezen szakmák jócskán túlmutatnak a régi értelemben vett szakmunkán, ráadásul nemcsak megélni lehet belőlük, hanem sikeres karrier felépítésére is alkalmasak.

Pölöskei Gáborné elmondta azt is, az utóbbi időkben 30 százalékkal nőtt az igény a szakképzések iránt, emiatt több technikum olyannyira telítetté vált, hogy számos diák kénytelen gimnáziumot választani. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben egyre több gimnázium alakul át szakképző intézménnyé.

Debrecen lehetőség a kiteljesedésre

Balázs Ákos úgy véli, a Hello Szakma! egy nagyszerű lehetőség arra, hogy a fiatalok az álmaikat valóra tudják váltani. Az alpolgármester szerint Debrecen sikerének egyik kulcsa az egymással való együttműködés. Rámutatott, a szakképzés működőképességét a város, a szakemberek, a kormányzati támogatások, az iparkamara és a debreceni telephellyel rendelkező cégek közösen segítik. Hozzátette, Debrecen előrehaladásának szintén fontos eleme az a tudás, mely több száz éve jelen van a városban, és amelyre jövőt lehet alapozni.

Azok az álmok, melyeket Debrecenben mindig is szerettünk volna megvalósítani, csak úgy válhatnak valóra, ha erős gazdaságot építünk. A gazdaság motorja pedig a szakképzésben van, hiszen azok a fiatalok, akik olyan munkahelyet találnak maguknak, amivel tudnak hosszú távon tervezni és egy jövőképet kialakítani, Debrecenben tudják megvalósítani az álmaikat

– mondta az alpolgármester.

DSZC, Debrecen Hello Szakma, szakképzés
Balázs Ákos alpolgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Balázs Ákos hangsúlyozta, a világgazdaság átalakulóban van, új technológiák és iparágak jönnek létre, míg mások megszűnnek vagy jelentősen átalakulnak. Mint mondta, a jövő hagyományos látásmóddal nem látható, ám az az irány, amerre Debrecen elindult, jónak bizonyult. Így az elektromobilitás, a technológia ipar, az irodai szolgáltatások mind olyan területek, melyek az elkövetkező évtizedekben meghatározók lesznek a világgazdaságban és a szakképzésben.

A kamara is segíti a pályaorientációt

Skultéti Éva örömét fejezte ki, hogy a Hello Szakma! az elmúlt három év alatt óriásit fejlődött. A Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára szerint ennek egyik látható jele, hogy vármegye-szerte létrejöttek hasonló társrendezvények. Mint mondta, immár több mint 80 kiállító vesz részt a debreceni eseményen, akik interaktív bemutatóikkal óriási lehetőséget biztosítanak a hetedik és nyolvadik osztályosok számára, hogy megtalálják a nekik megfelelő szakmát. Skultéti Éva megjegyezte, 

érdemes akár több szakmát is választani, hiszen a jövő dinamikusan változik, amihez alkalmazkodnunk kell.

DSZC, Debrecen Hello Szakma, szakképzés
 Skultéti Éva
Forrás: Kiss Annamarie

– A kamara szerepe meghatározó, hiszen pályaorientációs tevékenységünk révén számos információt biztosítunk, és segítünk a diákoknak olyan cégeket megismerni, amelyek segíthetik őket a pályaválasztásban – mondta.

Lehetőség, együttműködés, összefogás és jövőkép alkotás, ezekről szól a Hello Szakma! Szilágyi Sándor szerint. A Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója szerint a kiállításon minden egy helyen megtalálható, ami a fiatalok számára a jó döntést megalapozza, így felépíthet egy lehetséges életpályát.

DSZC, Debrecen Hello Szakma, szakképzés
Szilágyi Sándor főigazgató
Forrás: Kiss Annamarie

Építsük együtt a jövőnket a Debrecen oktatási és gazdasági lehetőségeivel, a Szakképzési Centrummal, a Debreceni Egyetemmel, a város gazdasági életét meghatározó vállalatokkal, mert a szakképzés érték, a jó szakember pedig megbecsült kincs

 – jelentette ki Szilágyi Sándor. Arra biztatta a tanulókat, tájékozódjanak, hogy az egyes szakmákat milyen vállalati kapcsolatokkal és egyetemi képzésekkel lehet összekötni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában