Szakmatúra

2023.09.28. 14:49

Hajdúszoboszlón vonultatta fel szakmakínálatát a BSZC – fotókkal

Utat mutattak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a csütörtöki rendezvényen.

Kiss Dóra

Szakmatúrát tartott a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Hajdúszoboszlón

Forrás: Czinege Melinda

Általános iskolás diákok zsongásával telt meg szeptember 28-án, csütörtökön a hajdúszoboszlói Sportház, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum (BSZC) hagyományos pályaválasztást segítő rendezvényét, a Szakmatúrát tartotta itt. Standok sokasága fogadott minket az épületben, ahol a centrum intézményein túl több duális partner – többek között a Hungarospa, a Honvédség, a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Campus, a Polyduct Nyrt., a Balmaz-Sütöde – is megjelent, hogy bemutassa, mit tudnak kínálni a leendő tanulóiknak. Interaktív szakmabemutatókon, foglalkozásokon ismerkedhettünk a 11 tagiskola képzéseivel, a teljesség igénye nélkül az egészségügy, a vendéglátás és a gépészet kínálatával.

Itt nincs tabutéma

A rendezvény hivatalos nyitányán Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, amikor a pályaválasztás kapcsán felelős döntést akarunk hozni, akkor naprakész információval kell rendelkezni az adott szakmáról. 

A nap küldetésének azt fogalmazta meg, hogy a térségben működő iskolák, gyakorlóhelyek bemutatkoznak azért, hogy a diákok és szüleik a legtöbb tudás birtokában hozhassák meg a nagy döntést.

Bodó Sándor arra biztatta a fiatalokat, hogy nyugodtan kérdezzenek, hiszen a pályaválasztáskor nincs tabutéma.

hajdúszoboszló, BSZC, pályaválasztás, szakma, szakképzés
Bodó Sándor országgyűlési képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Bulcsu László, a vármegyei közgyűlés alelnöke szavai szerint a pályaválasztás a felnőtté válás egyik szakasza, amit nagyon komolyan kell venni. Mint mondta, itt mindenki kap egy muníciót, amivel könnyebb lesz meghozni a döntést. Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere a helyi lehetőségekre külön felhívta a figyelmet, hiszen Magyarországon a turizmus kiemelt gazdasági ágazat, ezen belül komoly kínálat van a fürdővárosban a Bocskai István Szakképző Iskolában és a Közgazdasági Technikumban is.

Szeretném, ha még sokáig magyar szakácsok főznék az ételeket a konyhában, és nem egy robot szolgálna ki bennünket az étteremben

– fűzte hozzá.

hajdúszoboszló, BSZC, pályaválasztás, szakma, szakképzés
Czeglédi Gyula polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Jövőt választanak

Az általános iskolák védőszárnyai alól kikerülve a középfokú tanulmányok megkezdése előtt intézménytípust, konkrét iskolát, ágazatot és szakmát is kell választaniuk a diákoknak – erről már Pelyhéné Bartha Irén, a BSZC főigazgatója beszélt. Elmondta azt is, a Szakmatúrára az iskolákban oktatott szakmák egy-egy jellegzetes munkafolyamatát, technológiáját hozták el. 

Hangsúlyozta, a szakképzés az elmúlt években felértékelődött, mert egyaránt biztosít biztos munkalehetőséget, tanulmányok alatti anyagi támogatást és felsőfokú továbbtanuláshoz segítséget.

hajdúszoboszló, BSZC, pályaválasztás, szakma, szakképzés
Pelyhéné Bartha Irén főigazgató
Forrás: Czinege Melinda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában