Kutatók éjszakája

2023.09.29. 20:07

Mentőhelikopter és rohamkocsik lepték el a Debreceni Egyetem főépületét, mutatjuk, hogy mi történt! - fotókkal, videóval

Szirénázó mentőautók sora és mentőhelikopter érkezett pénteken délután a Debreceni Egyetem főépülete elé. Szerencsére nem történt baleset, hanem a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében mutatták be a szakemberek, hogyan néz ki egy életmentési akció.

Gubányi Patrik

A mentőhelikopter nagy feltűnést keltett

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem főépületéhez érve két aszfalton fekvő test rémített meg, ám miután közelebb mentem, megnyugodtam: csak két bábu hevert az úttesten. Persze tudtam, hogy a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat keretében mutatnak be a szakemberek életmentési akciót, de első pillantásra kiben nem állna meg az ütő két mozdulatlan alaktól?!

A helyszínen szülők és gyermekek sokasága várta a bevetést, legfőképpen azért, mert a szirénázó rohamkocsik mellett az esemény egyik legizgalmasabb és talán leglátványosabb eleme is megmutatkozott, a mentőhelikopter.

A bemutatót Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője narrálta, amelynek célja az volt, hogy testközelből látva és hallva megjelenítsék az emberek előtt, hogy mennyire összetett feladat vár az életmentőkre egy tragikus balesetet követően.

Ménes Dávid, a Debreceni Mentőállomás vezetője
Forrás: Czinege Melinda

Az oktatás és a tudomány kéz a kézben járnak

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese portálunknak elmondta: látványos és tanulságos előadásokkal készülnek a látogatóknak a Kutatók Éjszakájának alkalmával. 

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója és Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese 
Forrás: Czinege Melinda

– Szeretnénk mindenkit megfogni a legkisebbektől a legnagyobbakig, hiszen fontos, hogy megértsék: az oktatás és a tudomány kéz a kézben járnak. A lurkók játékosan tanulhatnak, a nagyobbak pedig érdekes elemekkel ismerkedhetnek meg. Bőven tudnak válogatni a palettáról, mivel rekordszámú, több mint kétszáz különböző programmal várják az érdeklődőket, bemutatva, hogy a tudomány játékosan is érthető.

Közösen kell tanulnunk, erre nyújt lehetőséget a sokszínű kínálat

– hangsúlyozta Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója, hozzátéve: a sürgősségi szakorvosok összehangolt, előre gyakorolt tevékenységet folytatnak azért, hogy a betegek állapotát minél előbb stabilizálják, ezt szerették volna szemléltetni.

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke, a Sürgősségi Klinika igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Rajzolt és valódi kutyák találkozása címmel tartott interaktív programot a Debreceni Egyetem Antrozoológiai Kutatócsoportja, így Debrecenben és Hajdúböszörményben nemcsak a rajzfilmekben szereplő ebeket ismerhették meg közelebbről a gyerkőcök, de valódi, segítőkutyákkal is találkozhattak. Sőt, olyan izgalmas kérdésekre is választ kaphattak, mint az, hogy mit tudnak a terápiás kutyák, amit a többi eb nem, és miért mehetnek be bárhová.

Az egyetem Böszörményi úti campusán a gazdaságtudomány került középpontba

– A játékosítás eszközével egy olyan interaktív napot állítottunk össze a Kutatók Éjszakájára, melynek során a TVK épületében a folyosóktól a termeken át mindenhol valamilyen élmény várja az érdeklődőket. Célunk, hogy az idelátogatóknak bemutassuk az egyetemi életet a felvételitől egészen a diplomaosztásig. Hét állomása van a játéknak, amelynek teljesítése esetén meg lehet szerezni a kutatói oklevelet. A megváltozott felvételi követelményeknek megfelelően három pontot kaphat az a középiskolás diák, aki ellátogat hozzánk, és részt vesz a programjainkon – ismertette korábban portálunknak Dajnoki Krisztina, a DE GTK tudományos dékánhelyettese.

A Kutatók Éjszakája zárásaként kerekasztal-beszélgetést is tartanak, pszichológus, pszichiáter, kutyatréner, antropológus és kultúrakutató szakemberekkel a társállatok szerepéről a mai modern világban, különös figyelmet fordítva az ember-állat kapcsolat egészségközpontú megközelítésére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában