Kutatók Éjszakája

2023.09.25. 13:14

Pénteken egy helikopter is le fog szállni a Debreceni Egyetem főépülete elé

Rekordszámú, azaz több mint kétszáz program lesz szeptember 29-én az egyetemen a Kutatók Éjszakáján.

Panyiczki-Berényi Viktória

Mándy Zsuzsanna (balról), Csernoch László és Dajnoki Krisztina a tájékoztatón

Forrás: Czinege Melinda

A Debreceni Egyetem munkatársai sajtótájékoztató keretében adtak ízelítőt a Gazdaságtudományi Kar programjaiból hétfőn a Böszörményi úti campuson.

Ha megnézzük, az elmúlt évtizedekben hogyan változott a fiatalság, illetve az egész népesség ismeretanyagokhoz való hozzáférése, akkor azzal kell szembesüljünk, hogy az ismeretek skálája szélesedik, ugyanakkor a mélysége egyre kevésbé lesz meghatározó. Megfigyelhető, hogy sok mindenről van fogalmunk, mert hallottunk, vagy olvastunk róla, de azt kevésbé tudjuk, hogy ennek a tényleges tudományos mélysége mit jelent

 – fogalmazott Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese. Hozzátette, a tudomány kezd teljesen elszakadni a hétköznapi emberektől, ezért is fontos ez a rendezvény. – A Kutatók Éjszakája nem csak megismerteti az egyetemet és a tudományt a laikus közönséggel, hanem mélyíti is a tudásukat az adott területeken. Azért visszük ki a tudományt az utcára, mert azt reméljük, hogy meg tudjuk ragadni a fantáziáját azoknak, akik a jövő tudósai lesznek – emelte ki.

Három pontért

Az egyetem Böszörményi úti campusán pénteken 15 és 20 óra között várják a gazdaságtudományi képzések iránt érdeklődőket. 

– A játékosítás eszközével egy olyan interaktív napot állítottunk össze a Kutatók Éjszakájára, melynek során a TVK épületében a folyosóktól a termeken át mindenhol valamilyen élmény várja az érdeklődőket. Célunk, hogy az idelátogatóknak bemutassuk az egyetemi életet a felvételitől egészen a diplomaosztásig. Hét állomása van a játéknak, amelynek teljesítése esetén meg lehet szerezni a kutatói oklevelet. A megváltozott felvételi követelményeknek megfelelően három pontot kaphat az a középiskolás diák, aki ellátogat hozzánk, és részt vesz a programjainkon – hangsúlyozta Dajnoki Krisztina, a DE GTK tudományos dékánhelyettese, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az igazolás kiadásához diákigazolvány szükséges.

Mindig nagy örömmel és lelkesedéssel szervezzük ezt a rendezvényt. A jól megszokott programok, mint a látványos kémiai kísérletek vagy az anatómiai körséta idén sem maradnak el, de minden évben készülünk újabbakkal is. Ilyen lesz például, amikor pénteken 16 órakor megérkezik egy helikopter az intézmény főépülete elé, és a rajta dolgozó szakemberek segítségével a sürgősségi ellátás folyamatába tekinthetnek be az érdeklődők

 – árulta el Mándy Zsuzsanna, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa, a DE programjainak főszervezője.

Az egyetem valamennyi campusa részt vesz a programsorozatban, amelyre nullától száz éves korig várják a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában