Űrkutatás

2023.09.07. 16:58

Debreceni paprikát termesztenek majd az űrben – eláruljuk, milyen íze van –fotókkal

A Debreceni Egyetem innovatív űrkertészeti kutatásának köszönhetően hosszú távú űrmissziók élelmiszer-előállítását segíthetik a magyar szakemberek.

Panyiczki-Berényi Viktória

Zárt technológiával termelnek többféle paprikát Debrecenben

Forrás: Molnár Péter

A Debreceni Egyetem agrárkarán évtizedek óta folynak olyan növénynemesítési munkálatok, melyek egyik központja egy speciális üvegház – a biodrome –, ahol zárt technológiai körülmények között termelnek többféle paprikát. Erről – laborlátogatás kíséretében – csütörtökön beszéltek a szakemberek a Böszörményi úti campuson, sajtótájékoztatón.

A magyar paprikának évszázados hagyománya van, a híre pedig elért a NASA-ig. A program elsődleges célja az volt, hogy olyan paprikát nemesítsünk, amely űrkörülmények között

– mikrogravitációban és akár zéró gravitációban is – termeszthető. Az általunk nemesített, és a későbbiekben majd űrtáplálékként is felhasználható paprikának minden része hasznosítható. A levelének íze például megszólalásig hasonlít a spenótéra – fejtette ki prof. dr. Fári Miklós, a kutatás koordinátora, a Debreceni Egyetem professzora.

Talán kevesen tudják, hogy a Debreceni Egyetemen már az 1970-es évek óta zajlik űrkutatás. Akkoriban közvetlenül az űrbe juttatott minták földi feldolgozásával foglalkoztak. Néhány éve pedig megalakult a DE-SPACE Űrkutatási program.

Cél: a Mars

– Manapság egyre több ország gondolkodik abban, hogy már ne csak a Nemzetközi Űrállomásra küldjenek űrhajósokat, hanem létrehozzanak egy Holdbázist, illetve missziókat indítsanak a Marsra. A Nemzetközi Űrállomásra rendszeresen járnak olyan teherűrhajók, amelyek az ott lévő asztronauták mindennapi szükségleteihez nélkülözhetetlen dolgokat biztosítják. 

Olyan távoli helyszínekre, mint a Hold vagy a Mars azonban lehetetlen folyamatosan utánpótlást juttatni, ezért előbb-utóbb el fog jönni az a pont az űrhajózás történetében, amikor az űrbázison vagy az űrhajón olyan növényeket kell termeszteni, amiket az űrhajósok ott el is tudnak fogyasztani

 – hangsúlyozta a kutatás fontosságát prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

A Nemzetközi Űrállomáson fogják tesztelni, hogy a Debreceni Egyetemen kinemesített paprika mennyire alkalmas a későbbi, űrben való felhasználásra. 

– Az egyetem agrárkara részese a DE-SPACE Űrprogram űrélelmezés csoportjának. Az űrkutatási programmal lehetőségünk nyílt a komplett kutatási infrastruktúrát és humánerőforrást abba az irányba terelni, hogy a zártrendszerű növénytermesztést magasabb szintre emeljük, illetve olyan programokat valósítsunk meg, amelyek egy távolabbi stratégiai cél eléréséhez vezetnek. A kutatásokba szeretnénk minél szélesebb körben bevonni különböző szakembereket: fizikusokat, biológusokat szakembereket, illetve orvosokat – emelte ki prof. dr. Veres Szilvia, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában