2023.09.07. 16:58
Debreceni paprikát termesztenek majd az űrben – eláruljuk, milyen íze van –fotókkal
A Debreceni Egyetem innovatív űrkertészeti kutatásának köszönhetően hosszú távú űrmissziók élelmiszer-előállítását segíthetik a magyar szakemberek.
Zárt technológiával termelnek többféle paprikát Debrecenben
Forrás: Molnár Péter
A Debreceni Egyetem agrárkarán évtizedek óta folynak olyan növénynemesítési munkálatok, melyek egyik központja egy speciális üvegház – a biodrome –, ahol zárt technológiai körülmények között termelnek többféle paprikát. Erről – laborlátogatás kíséretében – csütörtökön beszéltek a szakemberek a Böszörményi úti campuson, sajtótájékoztatón.
A magyar paprikának évszázados hagyománya van, a híre pedig elért a NASA-ig. A program elsődleges célja az volt, hogy olyan paprikát nemesítsünk, amely űrkörülmények között
– mikrogravitációban és akár zéró gravitációban is – termeszthető. Az általunk nemesített, és a későbbiekben majd űrtáplálékként is felhasználható paprikának minden része hasznosítható. A levelének íze például megszólalásig hasonlít a spenótéra – fejtette ki prof. dr. Fári Miklós, a kutatás koordinátora, a Debreceni Egyetem professzora.
Talán kevesen tudják, hogy a Debreceni Egyetemen már az 1970-es évek óta zajlik űrkutatás. Akkoriban közvetlenül az űrbe juttatott minták földi feldolgozásával foglalkoztak. Néhány éve pedig megalakult a DE-SPACE Űrkutatási program.
Űrkertészet Debrecenben
Fotók: Molnár PéterCél: a Mars
– Manapság egyre több ország gondolkodik abban, hogy már ne csak a Nemzetközi Űrállomásra küldjenek űrhajósokat, hanem létrehozzanak egy Holdbázist, illetve missziókat indítsanak a Marsra. A Nemzetközi Űrállomásra rendszeresen járnak olyan teherűrhajók, amelyek az ott lévő asztronauták mindennapi szükségleteihez nélkülözhetetlen dolgokat biztosítják.
Olyan távoli helyszínekre, mint a Hold vagy a Mars azonban lehetetlen folyamatosan utánpótlást juttatni, ezért előbb-utóbb el fog jönni az a pont az űrhajózás történetében, amikor az űrbázison vagy az űrhajón olyan növényeket kell termeszteni, amiket az űrhajósok ott el is tudnak fogyasztani
– hangsúlyozta a kutatás fontosságát prof. dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.
A Nemzetközi Űrállomáson fogják tesztelni, hogy a Debreceni Egyetemen kinemesített paprika mennyire alkalmas a későbbi, űrben való felhasználásra.
– Az egyetem agrárkara részese a DE-SPACE Űrprogram űrélelmezés csoportjának. Az űrkutatási programmal lehetőségünk nyílt a komplett kutatási infrastruktúrát és humánerőforrást abba az irányba terelni, hogy a zártrendszerű növénytermesztést magasabb szintre emeljük, illetve olyan programokat valósítsunk meg, amelyek egy távolabbi stratégiai cél eléréséhez vezetnek. A kutatásokba szeretnénk minél szélesebb körben bevonni különböző szakembereket: fizikusokat, biológusokat szakembereket, illetve orvosokat – emelte ki prof. dr. Veres Szilvia, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos dékánhelyettese.
„Ha nagyon távolra nézünk az űrben, akkor nagyon messze tekintünk vissza az időben”