Fogadóóra

2023.09.20. 17:30

Elégedetlenek a lakosok a balmazújvárosi vezetéssel

Lakossági kérdésekre és észrevételekre reagált közösségi oldalán Tiba István.

Bekecs Sándor

A balmazújvárosi városháza épülete

Forrás: Facebook / Balmazújváros Hivatalos Oldala

Online fogadóóráját tartotta szeptember 15-én Tiba István, a Hajdú 6-os választókerület országgyűlési képviselője. A lakosok kérdéseiket előzetesen, e-mailen keresztül tehették fel a honatyának, melyekre élő videójában válaszolt a Facebook-oldalán. Lakossági észrevételek érkeztek Hajdúböszörményből, illetve nagyobbrészt Balmazújvárossal kapcsolatban érkezett.

Az első kérdés a Hajdúböszörmény és Hajdúhadház közötti útszakasszal volt kapcsolatos, mely szerint igazak-e azok a hírek, hogy a Bodaszőlőre vezető út felújítása előbbi rovására történt meg. Tiba István válaszában elmondta: a Magyar Közúttól azt a tájékoztatást kapta, hogy a kérdéses útszakaszt várhatóan a következő év folyamán újítják fel. Arra a kérdésre, hogy épül-e munkásszálló a hajdúböszörményi Békás-tó területén, azt tanácsolta, hogy erről a polgármesteri hivatalnál érdeklődjenek a lakosok. 

A 35-ös főútra tervezett körforgalom, valamint a tervezett nemzeti rehabilitációs központtal kapcsolatban pedig megerősítette: a kormány nem törölte a projekteket, amint a megfelelő forrás rendelkezésre áll, meg fognak épülni.

Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Tiba István, fogadóóra
Tiba István országgyűlési képviselő válaszolt a kérdésekre 
Forrás: Napló-archív

Elégedetlen balmazújvárosi lakosok

– Balmazújváros polgármestere folyamatosan lázítja a lakosságot, hogy regulázzák meg azon képviselőket, akik nem támogatják őt. Ön, mint a város korábbi polgármestere mit gondol erről, valóban az a helyes magatartás a város első emberétől, hogy szembefordítsa a lakosokat önös érdekei érvényesülésére? – érkezett egy újabb kérdés Tiba Istvánhoz, aki válaszában hangsúlyozta: semmiképp sem helyes az ilyen hozzáállás egy településvezetőtől. Mint fogalmazott, ahogy Balmazújváros jelenlegi polgármestere vezeti a várost, mintapéldája annak, ha valaki úgy gondolja, hogy a városnak kell őt szolgálnia.

Minden egyes megnyilvánulása arról árulkodik, hogy uralkodni akar a városon. Aki pedig nem ért vele egyet, az ellen a lakosságot hergeli fel. Sok problémát meglehetne oldani, ha másképp gondolkodna

– jegyezte meg. Hozzátette: korábban soha nem volt ilyen polgármestere a városnak, de mivel demokratikus úton lett a város első embere, így azokat sajnálja a legjobban, akik nem erre szavaztak, de ennek terheit ők is nyögik.

Egy másik lakos véleménye szerint Balmazújváros polgármestere regnálása alatt erősen hanyatlásnak indult a város, noha a városvezető szerint minden rendben. – Ha valaki mást mond, az hülye, s ha mégis baj van, azért az országgyűlési képviselőt teszi felelőssé – fogalmazott. Hozzátette még, hogy annak idején örült, hogy elindult az uszoda fejlesztése, de most bosszankodik, mert a mostani városvezető hagyja, hogy az az enyészeté legyen.  

– Mivel önkormányzati tulajdon, így a helyi egyesületek közül egyik sem tudja átvenni. Szerencsére a helyi sportot meg tudtuk menekíteni attól, hogy azt is tönkre tegye. 

Az a célunk, hogy ebben a helyzetben, amikor az önkormányzat nem támogatja a helyi civil szervezeteket, nekünk kell talpon tartani és működtetni azokat. Bízunk benne, hogy lesz még olyan városvezető, aki megtartja, továbbviszi az elődök által teremtett értékeket

– válaszolta Tiba István. Hozzátette: az önkormányzat még azt a kötelességét sem teljesíti, hogy az uszoda épületének állagmegóvásáról gondoskodjon.

Továbbra sincs zárszámadása Balmazújváros előző évi költségvetésének

– Egy önkormányzati intézményben dolgozom és hónapok óta gyomoridegem van attól, hogy kapok-e fizetést az elvégzett munkámért vagy sem. A polgármester hónap óta azzal riogat bennünket, hogy nem kapunk bért. Felháborító, hogy felelős vezető ennyibe néz többszáz családot – idézte az országgyűlési képviselő egy másik lakos üzenetéből.

Végül Balmazújváros tavalyi költségvetésének módosításával és zárszámadásával kapcsolatos kérdésre elmondta: azért nem fogadja el a képviselők egy része, mert nem ismerik ezeknek valós tartalmát.

Nem fogják elfogadni, mert a polgármester nem tudja bizonyítani azt, hogy az előző évi költségvetés felhasználása során minden törvényesen és szabályosan történt. Ha így lenne, akkor a revizori vizsgálatot is végrehajtotta volna, amelyet korábban megszavazott a testület

– jegyezte meg Tiba István. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: az augusztus 10-i ülésen elhangzott tájékoztató szerint a hivatal nem talált olyan céget, amelyik elvégezné az átvizsgálást. A képviselők erre javasoltak több másik vállalkozást is. Azóta volt már négy testületi ülés, s egyiken sem került napirendre a téma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában