Indul a visszaszámlálás!

2023.08.11. 15:04

Napok múlva elrajtol az 57. Debreceni Virágkarnevál, íme egy-két kulisszatitok – fotókkal, videóval

A karneváli felvonulás augusztus 20-án reggel 9-kor kezdődik, de addig egy teljes hétig válogathatunk a programok közül.

Bucsi Bernadett

Látványos jelmezek és csinos lányok varázsoltak egy belvárosi parkolóba riói hangulatot

Forrás: Czinege Melinda

Mondhatni az utolsó simításokat végzik az 57. Debreceni Virágkarneválra készülő virágkocsikon, ezt augusztus 11-én, pénteken személyesen is megnézhették a sajtó képviselői a Medicor udvarban tartott beharangozó tájékoztatón. A készülő kompozíciók látványától még a sötét hangárban is azonnal karneváli láz söpört végig, de ha ez nem lett volna elég, táncos ízelítőt is kaptunk. Látványos jelmezek és csinos lányok varázsoltak egy belvárosi parkolóba riói hangulatot.

A sajtótájékoztatón részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, aki kiemelte: minden évben igyekeznek valami újdonsággal előrukkolni, idén a fenntarthatóság jegyében összesen hat elektromos virágkocsi jelenik majd meg a karneváli menetben.

A Debreceni Virágkarnevál sem vonhatja ki magát az alól a trend alól, mely a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra fókuszál – szögezte le a polgármester.

Debreceni virágkarnevál
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Illatos és megmászható is lesz

A pénteki sajtótájékoztatón részt vettek a virágkocsit indító vállalatok, szervezetek képviselői. Idén a Magyar Honvédség Bornemissza Gergely 2. Felderítő Ezred, az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Tranzit Csoport, a Fórum Debrecen, a TEVA, a Magyar Posta, a BMW Group Gyár Debrecen, a Richter Gedeon és a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija vonul majd végig a karneváli menetben, de látható lesz Debrecen és Nagyvárad közös kocsija, és természetesen a Szent Koronát ábrázoló, felvezető kompozíció is. Papp László elmondta, hogy ezeken a virágkocsikon kívül készül még egy, Debrecen és Esztergom közös virágkocsija, azt azonban élőben nem lehet majd megnézni a cívisvárosban, az az államalapítás ünnepén Esztergomban kápráztatja majd el a nagyérdeműt.

Rámutatott: nem csak az elektromos virágkocsik képviselik majd a fenntarthatóságot.

A BMW-csoport kocsiját élő virágokkal díszítik, ezer darab hortenzia minibokor kap rajta helyet, mely virágokat később debreceni oktatási intézmények udvarán ültetnek majd ki

 – részletezte, hozzátéve, hogy újrahasznosított alapanyagokból dolgoztak a készítők a kompozíciókon. A városvezető végül szót ejtett arról is, hogy a virágkocsik egy része szelfipontként is működik majd, így azokat nem csak csodálni lehet, fel is lehet majd rájuk mászni; továbbá kiemelte, hogy idén először a Teva illatosított kocsit indít a karneváli menetben.

Programot program követ egy hétig

Mint ahogy azt már az elmúlt években megszokhatták az érdeklődők, a Debreceni Virágkarnevál már messze több az augusztus 20-án tartott felvonulásnál. Idén augusztus 14. és 20. között várja majd a látogatókat ezernyi esemény. 

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője ismertette: több mint 1500 karneváli táncos, zenész és akrobata készül az évtizedek óta hatalmas népszerűségnek örvendő Debreceni Virágkarneválra, a háttéttérben pedig több mint négyezer ember dolgozik azon, hogy az egyhetes programkavalkád hazánk egyik leglátványosabb fesztiválja lehessen.

A események sorából kiemelte a Táncol a város elnevezésű programsorozatot, illetve a Dósa nádor téren helyet kapó BMW iFACTORY Karrier Szigetet, melyben közreműködik a Debreceni Egyetem és a Debreceni Szakképzési Centrum is; továbbá elmondta, hogy a szakmai előadásokon túl számtalan családi és gyermekprogram, virágkötészeti verseny, táncos és zenés színpadi esemény várja a látogatókat Debrecenben a jövő héten.

Az augusztus 20-i felvonulással kapcsolatban elmondta, hogy összesen 37 különböző csoport kíséri majd a virágkocsikat reggel 9 órai kezdettel, itt a hazai táncosok mellett színesítik a felvonulást Kínából, Indiából, Horvátországból, Szerbiából és Spanyolországból, Németországból és Ausztriából, továbbá Olaszországból és Brazíliából érkező táncosok.

A felvonulás útvonalán összesen nyolc tribünt helyeztünk el, ahonnan követni lehet a kocsik mozgását és a táncosok bemutatót, illetve örömünkre szolgál, hogy idén először a Debreceni Karitatív Testület közreműködésében egy ingyenes lelátót a szegény sorsú családok részére biztosíthatunk

 – sorolta.

Debreceni Virágkarnevál
Somogyi-Tóth Dániel és Mészáros Réka
Forrás: Czinege Melinda

Évfordulók hálójában

A pénteki találkozón részt vett és szót kapott Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen főzeneigazgatója, a Kodály Filharmónia Debrecen ügyvezető-művészeti vezetője is, aki elmondta, hogy már sok éves vágyuk válik valóra azzal, hogy virágkocsit indíthatnak idén. – A zenekar 100 éves évfordulója igazán méltó alkalom – jegyezte meg. A Kodály Filharmónia Debrecen előadását a virágkarneváli héten a Klasszikus Éjszakája programsorozat részeként követheti majd a közönség augusztus 16-án, szerdán este. Itt a zeneirodalom egyik legismertebb és legnagyszerűbb művét, Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét is hallhatják majd az érdeklődők a Nagytemplom lábánál.

A 100 éves Kodály Filharmonikusok mellett más kerek évfordulóról is megemlékezhetünk a karneváli héten. Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság általános igazgatóhelyettese a pénteki sajtótájékoztatón az idén 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park jubileumát ünneplő, A Hortobágy házhoz jön című eseményt ajánlotta a közönség figyelmébe, ezt augusztus 18-án tartják a Nagyerdei Parkban.
A sajtótájékoztatón bemutatták a LESZ Dance látványos kosztümjeit is, melyek élő és mozgó részeivé válnak a karneváli mindennapoknak, a Samba Sensual & Sambamor madagaszkári és magyar táncosai pedig riói hangulatot megidéző jelmezeikben adtak ízelítőt műsorukból, végül Gulyás Tamás virágkocsi-készítő vezetésével ismerkedhettünk meg a készülő kompozíciókkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában