Jubileumi felvonulás

2023.08.10. 07:00

Világszerte ismert sorozatsikert idéznek meg a virágkarneválon a debreceni Feeling táncosai – fotókkal, videóval

Debrecen külterületén 127 lány készül a látványos felvonulásra, idén Wednesday bőrébe bújnak a táncosok.

Szakál Adrienn

Gőzerővel készülnek a táncosok az idei karneválra

Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni Feeling Mazsorett és Táncegyesület ezekben a napokban tartja felkészülését az idei Virágkarneválra. A Haon szerdán látogatott el a nem mindennapi próbahelyre, ahol már a reggeli órákban jól szervezett sürgés-forgás hatotta át a hatalmas betonplaccot. Az egyesület vezetője, Takács-Pántya Barbara és a kisebb csoportokat igazgató művészpedagógusok portálunk kedvéért a produkcióba is betekintést engedtek. A gyors bemelegítés alatt megtudtuk, a feeligesek először éppen húsz évvel ezelőtt, 2003-ban tartották meg a virágkarnevál előtti kéthetes felkészülést. A tűző napsütés és a betonterület nem kényszerpálya a csapatnak, sokkal inkább a tudatos felkészülés eszköze: ezt a közeget szokták meg a táncosok, így a karneváli menet már otthonosan mozognak majd. A pihenést árnyékos kuckók és sátrak biztosítják, ahol két gyakorlás között játékra is jut idő.

És akkor berobbant a Wednesday!

Az idei Virágkarnevál előkészületei már a tavalyi felvonulás után két-három héttel elkezdődtek, igaz, akkor még csak Takács-Pántya Barbara fejében.

Egészen idén februárig készült egy terv, amikor berobbant a Wednesday

– idézte fel a koreográfus a témaválasztás pillanatát. Elmondta, minden évben fontos szempont, hogy populáris témát dolgozzanak fel, amely érdekeli a gyerekeket, mozgásformában és témában egyaránt. A bonyolult mozgásformák helyett mindig arra törekednek, hogy a látvány, a nagy mozdulatok tegyék látványossá a produkciót, emellett arra is figyelniük kell, hogy rendszerint több mint százhúsz táncossal vonul fel a Feeling Táncegyesület.

Debrecen, virágkarnevál, feeling táncegyüttes
Takács-Pántya Barbara
Forrás: Kiss Annamarie

A debreceni táncosok szereplését - a sok szülői segítség mellett persze - egy egész stáb segíti a háttérben, a csoportok felkészülését több edző és koreográfus irányítja: Árva Judit, Verdes Lilla, Zilahy Vanda és Hamecz Zsófia, míg Takács-Pántya Barbara pedig a létező összes szervezői feladatot ellátja azért, hogy augusztus 20-ára minden apró mozaik a helyére kerüljön.

Karneválra, feketében? Igen!

Rendhagyó produkcióra számíthatunk abból a szempontból, hogy a Wednesday „dark” vonalát dolgozzák fel a koreográfiában is, a felkészülési helyszínen azonban nyoma sincs a sötét hangulatnak, sőt: reggel nyújtással, melegítéssel kezdenek, a munkát pedig a jó hangulat mellett az enyhe időjárás is megkönnyíti.

Ez az első olyan évünk, hogy két nap alatt be tudtuk fejezni a koreográfiát. A menettáncok következnek, ebből is többfélével kell készülnünk

– magyarázza Takács-Pántya Barbara, miközben mikrofon segítségével igazgatja a lányokat. Ahogy lenni szokott, a most is nagy figyelmet szenteltek a karneváli ruhakölteményeknek. A Wednesday-hez igazodva a fellépő ruha fekete lesz, de nem akármilyen: anyaga a rendeléstől számítva több hét alatt érkezett meg, a gondos méretre igazítás után pedig a díszítés következett: 

a ruhákat csaknem háromezer kő borítja, és minden darab kézzel kerül fel rájuk.

A téma, a koreográfia és ruha mellett a zenét gondos tudatossággal választották ki: rendszerint a nyári populáris slágereket várják minden évben, most viszont könnyebb dolguk volt a sorozat miatt, így az ideit a Wednesday slágereiből mixelték össze.

Minden néző számít

A Feeling vezetője kiemelte, hogy a felkészüléskor több szempontból is szem előtt tartják a közönség igényeit. – Arra is odafigyelünk, hogy ha csak tíz néző áll a karneváli menet bizonyos útszakaszán, ők is a maximális élményben részesülhessenek. Az Egyetem sugárúton idén több tribünt állítottak fel az eddigieknél, itt is minden helyen bemutatják a koreográfiát, és lesz, ahol rövidített verzióval készülnek. A Feeling táncosai számára ez a hét még a teljes felkészülésé, augusztus 14-től azonban a délelőtti gyakorlások után kezdődnek a karneváli hét fellépései, így az egész éves munkájukból Debrecen több pontján nyerhet betekintést a közönség.

 A legkisebb felvonuló négyéves, a kicsik táborát sok ötéves kislány erősíti, és természetesen ott lesz közöttük Takács Szofi is, az együttes nyolcesztendős világbajnoka.

 (Szofit egyébként nemcsak augusztus 20-án, hanem az azt megelőző karneváli programok között is megcsodálhatjuk táncostársaival.) A jövő héten feltűnnek majd a Nagyerdőn, a Sörkertben, a Batthyány és a Csapó utcán, a Galiba Fesztiválon, a Baltazár Dezső téren, majd augusztus 21-én többedmagukkal képviselik majd Nagyváradon a Virágkarnevált, Debrecent, sőt, egész Magyarországot.

Közben a Feelinges lányok mind a helyükre álltak, ízelítőt is kaptunk a produkcióból, de a kulisszatitkokat meghagyva a profi csapatnak annyit előzetesen elárulhatunk: ahogy már megszokhattuk, a Feeling idén is nagyot szól majd a Virágkarneválon.

Várják új tagjaikat

A Feeling csapata hároméves kortól várja új táncosait, a beiratkozás részleteiről a Táncegyesület honlapján és közösség oldalán lehet tájékozódni. Húsz éve egy szeptemberi napon tíz hölgy összefogásával indult el az egyesület – idéztük fel a 2022-es jubileumi gála alkalmából. Egy aprócska tornaterem adott otthont akkor a ritmus szerelmeseinek a Mikerpércsi úton. Kezdetben botot forgattak a lányok: tradicionális mazsorett jelentette a fő profilt, az évek alatt azonban a showtánc világa felé is nyitottá vált az újabb és újabb tagokkal bővülő csoport. Húsz év alatt a kezdeti tíz kétszáznál is többre nőtt. Az évtizedek alatt több ezer táncost nevelt ki az egyesület. A jelentkezők arányával pedig az elismerés és a hírnév is egyre csak gyarapodott. A debreceni táncosokat nemcsak a cívisváros, hanem az egész ország megismerhette. Sőt! A Debreceni Virágkarnevál állandó résztvevőiként több külföldi csoporttal alakíthattak ki kapcsolatot, és az elmúlt időszakban több nemzetközi versenyen is bemutatkoztak az alföldi lányok – olvasható a Haon szeptemberi beszámolójában.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában