Hajdúk Világtalálkozója

2023.08.06. 07:00

Az ország minden tájáról érkeztek katonák a nánási csatatérre

A vitézek nem csak a hagyományaikat ápolják, fontos számukra a honvédelem és a hazaszeretet is.

Nagy Emese

Bosák Balázs Gábor, Lukács Ákos és Pusztai Roland Nógrád vármegyéből jöttek a rendezvényre

Forrás: Czinege Melinda

Az ország minden tájáról érkeztek harcosok Hajdúnánás főterére, hogy megvívják csatájukat a kilencedik Hajdúk Világtalálkozóján. Többek között Budapestről, Egerből és Nógrád vármegyéből is érkeztek vitézek, hogy felhívják a figyelmet az összetartás erejére és a hazaszeretetre.

A csata előtt próbáltunk minél közelebb férkőzni a katonákhoz, ám ők nagyon komolyan vették a feladatukat, nem tudtuk őket kizökkenteni a szerepükből. Ennek ellenére mégis voltak olyan délceg vitézek, akik válaszoltak a Haon kérdéseire.

Ápolják a hagyományokat

Tóth Mihály és Bársony Tibor Hajdúböszörményből érkeztek a találkozóra. Mihály nem először volt kíváncsi az eseményre, egy kivételével mindegyiken volt. Hagyományok hajdú öltözetben tarkították a felhozatalt, kovás puskával az oldalukon védték a várat.

Évszázadokkal korábban a katonák a kezükben kovás, vagy kanócos puskát fogtak. Az utóbbi nem volt olyan modern, mint a kovás, mert parázslott a kanóc rajta, éjszaka ezt hamar észrevette az ellenség, akár több száz méterről is észlelték azt a katonát, aki ilyennel védte a csapatát

– tudatta Tóth Mihály, aki fontosnak tartja, hogy ápolja a hagyományokat, emellett a honvédelem és a hazaszeretet a mottója.

Hajdúnánás, Hajdúk Villágtalálkozója
Tóth Mihály (balról) és Bársony Tibor Hajdúöszörményből érkeztek
Forrás: Czinege Melinda

Sok mindenre tanít a történelem

Jónás Dávid Egerből érkezett csaknem tíz társával, akikkel a Bakocsai István Kompánia Hagyományőrző Egyesületet képviselték. Először fordultak meg a találkozón, régóta szerettek volna részt venni rajta, és most örültek, hogy mindenkinek ideális volt az időpont. Dávid elmondta, 16. századi magyar férfi ruházatot viselnek, amiket régen a polgárok. Életmód rekonstrukcióval foglalkoznak, saját maguknak készítik a ruháikat, fegyvereiket, többnyire mindet kézzel. Csak olyan anyagokat, szabásmintákat használnak, amit a régmúltban, a 16-17. században. 

Többek közt azért tartjuk fontosnak a történelmünket, mert a múlt történéseiből sok mindent lehet tanulni. A 16. századi mentalitás, habitus és férfias jellem áll hozzánk a legközelebb – emelte ki.

Török Bálint (balról), Keresztes Bence és Jónás Dávid Egerből érkeztek
Forrás: Czinege Melinda

A kézművesség fontossága

Botschner Balázs Gábor, Lukács Ákos és Pusztai Roland Nógrád vármegyéből jöttek a rendezvényre, ötödik alkalommal vesznek részt az eseményen, és mint kiemelték, mindig rengeteg élménnyel térnek haza. – A hadi bemutatók mellett kézművességgel foglalkozunk, mert szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni az emberekkel, hogy volt egy olyan világ, amikor nem lehetett mindent megvenni. Célunk, hogy kicsit „kirobbantsuk” őket a mindennapjaikból, ha tíz főből ketten megállnak és beszélnek velünk néhány mondatot, akkor már eredményes napot zártunk – hangsúlyozta Botschner Balázs Gábor.

Magyar végvári vitéz is feltűnt a csatatéren, bársony dolmányt viselt Kovács Bálint, aki az 1700-as éveket idézte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában