Előadás és műsor is várta a helyieket

2023.08.04. 11:25

200 éves a Himnusz, emlékhelyet avattak Álmosdon

A költő kisgyermek- és fiatalkorát is Álmosdon töltötte, egészen 25 éves koráig nevezte otthonának a községet.

Szabó-Harsányi Ágnes

Tóth Sándor polgármester és Mold Marius a Kölcsey-emlékműnél

Forrás: Szabó-Harsányi Ágnes

Kölcsey-emlékhely-avatóünnepséget tartottak Álmosdon csütörtökön. Az eseményt Nagy Gergő, a Kölcsey-emlékház gyűjteményvezetőjének előadása nyitotta meg, Kölcsey Ferenc és kora címmel. Prezentációja olyan fontos témákat ölelt fel, mint a település szellemi élete a 19. század első felében, a Kölcsey és a Chernel család közötti kapcsolat, vagy a Probitate (Becsületességhez) szabadkőműves páholy megalapítása.

Az előadást követően a régi református temetőben adták át a Kölcsey-emlékhelyet, mindenekelőtt Végh Balázs Béla nyugalmazott egyetemi oktató szólt néhány szót a megjelentekhez.

Ebben az évben 200 éves a Himnusz. Ez rendkívüli ötletet adott a magyarságnak, s egyre-másra születtek ünnepségek a Kölcseyhez köthető helyszíneken: január 22-én Szatmárcsekén, április 12-én Nagykárolyban, augusztus 3-án Álmosdon emlékeztek, augusztus 4-én pedig Sződemeteren tisztelegnek a költő előtt. Kölcsey életpályája során az augusztus hónap nagy jelentőséggel bír, 8-án született, épp ezért időzítettük az emlékhely átadását is ehhez a dátumhoz közel

- fogalmazott. Sajtos Armellának, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem hallgatójának előadásában hallhatták a Himnuszt az érdeklődők. Majd a település polgármestere, Tóth Sándor ünnepi beszéde következett.

– Mi, álmosdiak, büszkék vagyunk történelmi hagyományainkra, településünk híres embereire. A leghíresebb lakosunk Kölcsey Ferenc volt, a legtöbb turista miatta érkezik községünkbe. Sokszor és sok mindenkinek mondtam, hogy mi, álmosdiak nem vagyunk szerencsések a költővel kapcsolatban. Testvérei közül egyedüliként ő az, aki nem itt született. A birtokmegosztás során nem az itteni földeket örökölte, így nem is itt lett eltemetve. Pedig szülei, testvérei itt nyugszanak, de erről csak nagyon kevesen tudnak. Ezen kesergésemet hallotta meg Mold Marius, és gondolta úgy, hogy állítsunk méltó emlékhelyet Kölcsey Ferenc szüleinek, testvéreinek – mondta a településvezető.

Új díjat alapítottak

A polgármester köszönetet mondott Búzás Árpádnak és az álmosdi református egyházközségnek, valamint Kóter Lászlónak, a kopjafák elkészítőjének. Kiemelte, hogy nagyon szerencsésnek mondhatja magát, amiért találkozott Mold Mariusszal. Ennek apropójából a község önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy létrehozza az „Álmosdért” kitüntető díjat: ezt elsőként Mold Mariusnak adományozza a település.

A koszorúzást megelőzően Pakulár István és Zimányi Alajos lelkipásztorok is felszólaltak. Előbbi egy szép gesztussal kedveskedve az emlékhely talapzatánál földet helyezett el, melyet Sződemeterről hozott magával.

Mert így találkozunk egymással, így vagyunk egyek a Kárpát-medencében

– fűzte hozzá.

Pakulár István, a tasnádi és a sződemeteri református egyházközség lelkipásztora is beszédet mondott Álmosd Kölcsey emlékhely
Pakulár István, a tasnádi és a sződemeteri református egyházközség lelkipásztora is beszédet mondott
Forrás: Szabó-Harsányi Ágnes

A megemlékezés a Kölcsey-emlékháznál folytatódott, ahol Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés alelnöke köszöntőjében Nemeskürty István szavait idézte: „A múlt akkor a tiéd, ha ismered”.

- Kölcsey Ferenc a nemzeti imádságunk alkotója, családtagjainak emlékét megőrizzük és átörökítjük a következő nemzedékekre is - hangsúlyozta.

A Hajdú-Bihar vármegyei önkormányzat támogatásának köszönhetően az utóbbi években újabb és újabb álmosdi fejlesztések valósulhattak meg: folyamatban van az emlékház felújításának közbeszerzése is.

Az ünnepség zárásaként Óbis Kinga népdalénekes, valamint a tasnádi Hepehupa néptáncegyüttes adott műsort.

Szabó-Harsányi Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában