Fejlesztések

2023.07.02. 09:48

Minden eladó házat elvisznek ebben a kis hajdú-bihari faluban – fotókkal

Takács József polgármester számolt be portálunknak az Újtikoson folyó fejlesztésekről.

Épül, szépül a település

Forrás: Czinege Melinda

Javában zajlik a munka Újtikoson, a Kossuth utcában a Lurkó-Kuckó Óvoda szomszédságában, ott ugyanis minibölcsőde várja a legkisebbeket a tervek szerint már jövőre. A fejlesztésre még 2020-ban nyert bruttó 76 millió forint támogatást a település a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán, a beruházás megvalósításához azonban később kiegészítő forrásra is szükség volt.

Újtikos fejlesztések Haon
Épül a minibölcsőde
Forrás: Czinege Melinda

Takács József polgármester elmondta: az önkormányzat további 47 millió forintos forráskiegészítéssel hozzákezdhetett a projekthez, mely idén december 31-én zárul. Az elképzelések szerintmég az idén átadják az épületet. A polgármester leszögezte, indokolt volt a beruházás, hiszen sok kisgyermekes család él Újtikoson, az utóbbi két évben húsz újszülöttet köszönthetett az önkormányzat. Ezen túlmenően több fiatal választja a települést lakhelyéül.

Az eladó házak sorra elkelnek

– mondta a település első embere. Hozzátette, a falusi csok sokat segít a fiataloknak, emellett sokat jelent a településnek Tiszaújváros közelsége, és az ott elérhető munkalehetőségek is. A minibölcsőde öt kisgyermeknek biztosít majd helyet, ez a létszám hétig bővíthető.

Takács József Újtikos Haon
Takács József polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Tökéletes a civil szervezeteknek

A bölcsődefejlesztés mellett a helyi művelődési ház is épül-szépül. Az épület hajdan lapos tetős volt, egy korábbi pályázat révén magas tetővel bővítették ki. A második ütemben feljáróhatóvá alakították a tetőteret, felújították a nagytermet, továbbá napelemeket helyeztek el az épületen, melynek révén mára már 100 százalékban környezetbarát módon biztosított az intézmény energiaigénye. Most pedig a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert bruttó 34 millió forintból elvégezték a tetőtérbeépítését. Sok más mellett termeket és vizesblokkokat alakítottak ki, burkolást végeztek el.

A projekt elkészült, a hivatalos átadást a közeljövőben megszervezik.

Takács József körbevezetett minket a most kialakított helyiségekben, és elmondta, hogy azokat főként a helyi civil szervezetek, így például a tésztakészítők, a polgárőrök és a néptáncosok fogják kihasználni, de emellett rendezvények és előadások helyszínéül is szolgálhatnak majd a jövőben a bővítéssel kialakított terek.

Ezen túlmenően több pályázati projekt is fut a települést érintően, hiszen a belvízelvezető rendszert is fejleszti, és külterületi utat is épít az önkormányzat. Ezek a pályázatok most az előkészítő szakaszban vannak, a tervek szerint még idén megvalósulhatnak.

BBI

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában