Növekvő népesség

2023.07.08. 10:30

Egyre népszerűbb vidéken élni: vallja Szőllősi Roland, Pocsaj polgármestere

Szerinte a Falusi CSOK lehetőséget, a település dinamikus fejlődése pedig bizalmat ad a lakosságnak.

2023 elején adták át a pocsaji Mesevár Óvodát érintő fejlesztést. A fotón Vitányi István országgyűlési képviselő (balról) és Szőllősi Roland polgármester

Forrás: Napló-archív

Népszerűségnek örvendenek a családtámogatások, így például a Falusi CSOK. A támogatás a helyiekre népességmegőrző hatással bír, de jó lehetsőgnek érzik a nagyobb városokból kiköltözők is. Mindez jól látszik Pocsaj népességi mutatóin is, hiszen 2023 elejére a település lakosságszáma átlépte a 2800 főt, melyre negyven évvel ezelőtt volt csak példa. Az új arcok mellett egyre több elszármazott is visszatér Pocsajba. A fiatal családoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a 0-3 éves gyermekek száma a településen, és mára megközelítette a 160 főt. 

Mindez a helyi óvodai létszámban is jól kitűnik: míg 2020-ban még alig 100 gyerek volt, addig 2023 szeptemberére már 120 felett van a beiratkozók száma. 

Szőllősi Roland polgármester megerősítette: ez a 20 százalékos növekedés jövőre tovább fog emelkedni, így 2024-ben a jelenlegi öt helyett új, hatodik csoportot kell majd indítani. Mint mondta, emiatt azonban óvodabővítésre is szükség lesz, az önkormányzatnak további beavatkozással kell számolni, hogy a megnövekedett gyermeklétszámot megfelelő infrastruktúrális környezetben tudja fogadni.

– Míg az elmúlt évtizedekben inkább az elöregedés jellemezte a települést, addig mostanra ez megfordulni látszik. A Magyar falu programnak, valamint Vitányi István országgyűlési képviselő támogatásának köszönhetően utat, járdát, egészségügyi, oktatási és egyéb középületeket is sikerült felújítani. Bőven van még feladat, ugyanakkor a folyamatos fejlesztés bizalmat teremt. Szintén fontos változás, hogy egyre több értékteremtő programot is kínál a település, hiszen volt az elmúlt időszakban operett és musical gála, adventi koncert a templomban, összetartozásnapi megemlékezés és közéleti előadás. Az elkövetkezendő időben a közösségteremtésre is nagyobb hangsúllyal kell fókuszálnunk, így jövőre sem fogunk unatkozni – mondta el a polgármester.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában