Közösségi tér

2023.05.12. 15:49

Teljes pompájában nyílt ki a Csapókert szíve, amit 1962-ben maguk építettek fel a városrésziek

A Csapókerti Közösségi Házat pénteken nótaszóval és köszöntőkkel adták át.

Forrás: Czinege Melinda

Debrecen első művelődési házaként 1962-ben épült fel, azóta ünnepeknek, évkörökhöz kapcsolódó és szakmai előadásoknak adott otthont az egykori Horváth Árpád Művelődési Ház. A bő hatvan év nyoma azonban nemcsak az emlékezetben, hanem magán az épületen is nyomot hagyott; a 600 millió forintból újjávarázsolt épületet pénteken vehették birtokba a városrésziek.

Csapókert, Csapókerti Közösségi Ház, Haon
Halász D. János, a Demki ügyvezető igazgatója
Forrás: Czinege Melinda

Halász D. János, a Demki ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte: Debrecen városa akkor is a kultúrára és a közösségei támogatására áldoz, amikor körülötte forr a világ.

Csapókert, Csapókerti Közösségi Ház, Haon
Papp László polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Papp László polgármester elmondta, régi ígéretnek tettek eleget a pénteki átadással.  

Debrecen magisztrátusa 1675-ben rendelte el a csapókerti Hegyeshomok felosztását, és leginkább ez a hosszú múlt alapozza meg a csapókertiek összetartását. Csaknem 20 ezren élnek itt, s identitásukat sokan ezen falak között élték meg az elmúlt évtizedekben

 – idézte fel. – A városi tanács adta az alapot, de a helyiek építették fel, majd 20 évvel ezelőtt némi ráncfelvarrást kapott, komoly felújítás azonban mindeddig nem történt. Látva, hogy Debrecen életében mekkora jelentősége van a közösségi házaknak, a Főnix Tervet ehhez igazítva több városrészben újítottunk fel ilyen intézményeket az elmúlt években. Ma 12 szervezet költözhet vissza a ház falai közé, köztük a hagyományőrzők, a néptáncosok. A Mátyás király és a Süveg utca találkozásánál így a városnak igazi kulturális intézménye jön majd létre, így a ház újra élményekkel és élettel telhet meg – fejtette ki a polgármester.

Csapókert, Csapókerti Közösségi Ház, Haon
Tasó László országgyűlési képviselő 
Forrás: Czinege Melinda

Összetartó közösségek

Tasó László országgyűlési képviselő a beruházásról elmondta, a 660 millió forintos keret 10 százalékát az önkormányzat tette hozzá, de a számok semmit sem számítanak, ha nincsenek mindazok, akik szeretettel használják az épületet. 

Hatvan évvel ezelőtt élénkebb közösségi élet volt és sokkal több barátság köttethetett, ma a Csapókerti Közösségi Háznak is hasonló funkciója van. Jókor újult meg ez a hely, az idejárókról mindig az érezhető, hogy itthon vannak. A csapókertieknek van a legnagyobb szívük, sokan költöztek ide vidékről, így erős kötelékek alakultak ki a városrésziek között

 – fogalmazott a honatya.

Csapókert, Csapókerti Közösségi Ház, Haon
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese
Forrás: Czinege Melinda

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára kiemelte: a mai napon a közösségeket ünneplik, melyekben egység, erő és az egymásért való feltétlen kiállás látható. – Akárhogy próbáljuk megmutatni, mennyire erősek vagyunk, szükség van a közösség támogató és megtartó erejére – mutatott rá. A Csapókerti Közösségi Ház múltbéli tevékenységét felidézve elmondta: Magyarország ezekből a közösségekből épült fel, mert itt tanultuk meg, milyen egymásért felelősséget vállalni, ehhez azonban olyan önkormányzatok és közösségi terek kellenek, melyek felkarolják az embereket és ötleteiket. 

Magyarország a közösségek országa, Debrecen a közösségek városa, a Csapókert pedig maga a csoda – vélekedett.

Csapókert, Csapókerti Közösségi Ház, Haon
Szilágyi Edina önkormányzati képviselő
Forrás: Czinege Melinda

Szilágyi Edina önkormányzati képviselő szerint az egész Csapókert nagy változásokon ment keresztül az elmúlt években, ahogy a közösségi szerveződés és a kulturális élet is folyamatosan fejlődik. – Az elmúlt egy év felújítási munkálatai sok türelmet kértek a lakosságtól, azonban mindez értük történt, s így a jövőben szép környezetben folytatódhat a hagyományaink ápolása – jegyezte meg.

A nap a helyi közösségek színes műsorával folytatódott.

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában