Debrecenbe költözött Svájc

2022.10.04. 20:29

Alpesi kürtök hangja járta be a Liget teret – videóval

Isteni hangszer az alpesi kürt, mert amikor az ember elkezdi fújni, akkor csak Isten tudja, mi jön ki belőle.

Forrás: Czinege Melinda

Nagy tömeg gyűlt össze az Alphorn Academy zenekar koncertjén kedd délután a csapókerti Liget téren. Az alpesi kürtösök nem mindennapi hangszert szólaltattak meg, így nem meglepő, hogy kicsik és nagyok egyaránt kíváncsiak voltak az előadásra. Négy – három férfi és egy nő – kürtös, és egy zászlóforgató szórakoztatta a kíváncsiskodókat, akik a koncertélmény mellett egyéb csecsebecséket is hazavihettek: zászlót, svájci csokoládét és nemzeti logóval ellátott táskát osztogattak az érdeklődőknek. A legkisebbeknek láthatóan nagyon ízlett a csokoládé, azonban óriási meglepődöttség és öröm ült ki az arcukra, amikor a zenészek megszólaltatták a kürtöket. Mint megtudtuk, az 1998-ban alapított Swiss Alphorn Academy célja, hogy a hagyományos zene szerelmeseinek érzékeit megörvendeztesse a kürt hangjainak időtlen rezgésével. Az alpesi kürt egy mitikus és tradicionális hangszer. Egyszerű és összetett, számos sajátossága különbözteti meg a többi zenei eszköztől: teljesen fából (lucfenyőből) készült, mérete 3 méter 40 centi vagy 3 méter, 60 centi. Hangja akár 10 kilométeren túl is hallható. Főleg hagyományos népzenében játsszák, de kortárs, jazz, és pop kompozíciók is modernizálták a gyakorlatát.

A zenészektől megtudtuk, az alpesi kürt természetes hangja kellemes érzést kelt az emberekben, és az állatokban is. – Amikor elmegyek egy rétre, ahol tehenek vannak, és elkezdek játszani, akkor perceken belül az összes állat körbeveszi. Az erdőben játszva hallom, amikor néhány madár csicsereg, de ahogyan meghallják a kürt hangját, több ezer madár nekiáll énekelni. Az alpesi kürt csodája, hogy csak természetes hangot képes kiadni. Régebben arra használták, hogy a két hegycsúcsról egymásnak üzentek. Manapság a hangszert az Alpokban fújják, egyrészt Svájcban, de a szomszédos országokban lehet hallani: Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Olaszországban – tudtuk meg egyiküktől, aki viccesen megjegyezte, egyes emberek állítják, hogy a kürt egy isteni hangszer: amikor az ember elkezdi fújni, akkor csak az Isten tudja, mi jön ki belőle.

A megkérdezettek elmondták, mindig örülnek, amikor hasonló eseményeket rendeznek a Liget téren. Nem csak a gyerekek, de a felnőttek számára is kikapcsolódást nyújtott a koncert, többen kiemelték: nem bánnák, ha hetente, kéthetente játszanának az alpesi zenészek a Csapókertben. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában