Fejlesztés

2023.05.17. 13:25

Támogatott lakhatás és szociális alapszolgáltatás fejlesztése Debrecenben

Jelen projekt keretében új ingatlant vásárolnak, melyet felújítanak

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Támogatott lakhatás kialakítása, szociális alapszolgáltatás fejlesztése valósul meg a debreceni Napsugár Gondozóházban. Az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ egyik intézménye, a Napsugár Gondozóház 2012 júliusától működik Debrecen Megyei Jogú városában, alapszolgáltatás keretében nappali intézményként, felnőtt korú fogyatékos személyek számára nyújt ellátást – tudatta az intézmény közlésében.

A Napsugár Gondozóházban az európai esélyegyenlőségi normákhoz igazodó, társadalmi integráció iránt elkötelezett szakemberekkel végzik tevékenységüket. Hajdú-Bihar Megyében élő 16. életévüket betöltött értelmileg akadályozott és halmozottan fogyatékos személyeknek biztosítanak nyugodt, meghitt nappali ellátást, különböző fejlesztő, szocioterápiás foglalkozásokkal kiegészülve.

A projekt elsődleges célja a támogatott lakhatási szolgáltatás létrehozása, 12 db új férőhellyel. Ennek megvalósításához jelen projekt keretében új ingatlant vásárolnak, melyet felújítanak. További cél a szolgáltatási gyűrűt adó alapszolgáltatás fejlesztése: a jelenlegi engedélyes 40 férőhely (Napsugár Gondozóház, 4031 Debrecen, Határ u.68.) kapacitása nem kerül bővítésre, viszont a nyújtott szolgáltatás minősége igen, a kapcsolódó eszközbeszerzés útján. Jelenleg 28 fő ellátott veszi igénybe a nappali intézmény szolgáltatásait. Ennek fejlesztése (eszközbeszerzés) a nappali intézmény férőhely kapacitás-kihasználtságának további növekedéséhez is hozzájárul. 

A létrejövő támogatott lakhatási férőhelyszámokkal és beköltöző lakókkal 12 fő kerül bevonásra a nappali intézmény szolgáltatásaiba. Eszközbeszerzés útján tabletek beszerzése történik meg a meglévő nappali szolgáltatás fejlesztésére, melyet életvezetési készségek és az önrendelkezést támogató fejlesztések biztosítására szeretnénk használni. Továbbá szeretnének beszerezni érzelmi intelligenciát fejlesztő játékot, kerti fészekhintát a rekreációs idő minőségibb felhasználása céljából, valamint egy gépjárműt, a támogatott lakhatási szolgáltatást igénybe vevők szállításához.

A projekt keretében „Szupervízió és támogatott lakhatás” módszertani képzést tartanak munkatársaik részére. Továbbá workshopokat szerveznek a Debrecenben és környékén működő, a célcsoportunkkal foglalkozó támogatott lakhatások, nappali intézmények, támogató szolgálatok és érdekképviseleti szervezetek munkatársai számára. A támogatott lakhatást igénybevevők részére életvezetési készségeket támogató felkészítést, munkaerőpiaci felkészítést és mozgásterápiás foglalkozásokat tartanak tervezetten 6 hónapon keresztül.

A projekt az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az EFOP projekt keretében elnyert támogatásból valósul meg január 1. december 31. között, melynek összege: 228 millió forint. A projektről bővebb információt a ITT olvashatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában