Debreceni Egyetem

2023.05.20. 16:03

Mindig legyünk gyanakvóak, mondta a nemzetbiztonsági vezérőrnagy a debreceni hallgatóknak

Bárdos Szabolcs, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője a csütörtöki konferencián

Forrás: unideb.hu

Az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Bárdos Szabolcs nemzetbiztonsági vezérőrnagy tartott előadást a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar hallgatóinak, oktatóinak és a partnercégek képviselőinek az intézmény gazdasági konferenciáján, számolt be az egyetem hírportálja. A csütörtöki rendezvényen a gazdaság-, vállalatbiztonság aktuális kérdései kerültek előtérbe.

Bárdos Szabolcs a Gazdaság-, vállalatbiztonság aktuális kérdései című előadásában kiemelte, hogy a pandémiás helyzet után megkezdődött orosz-ukrán háború és a hihetetlen mennyiségű kibertámadás jelentik a legaktuálisabb kihívásokat. A kibertérben tevékenykedő támadók ugyanis rendkívül profik, és egyre nehezebb ellenük védekezni. 

A vezérőrnagy elmondta:

az intézményi adatvédelmi hiányosságok között még mindig az a leggyakoribb probléma, hogy a védendő információkat nem különítik el. Például a jelszavakat jól látható helyen tárolják vagy az asztalon hagynak fontos adatokat tartalmazó iratokat a munkatársak, azaz nem tartják be az úgynevezett „clean desk policy” irányelvet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mindig legyünk gyanakvóak, ha olyan helyzettel találjuk szemben magunkat, ami eltér a megszokottól, mert könnyedén lehetünk csalók áldozatai, komoly kárt okozva ezzel munkáltatónknak vagy az általunk képviselt gazdasági szervezetnek – áll a hirek.unideb.hu beszámolójában

A csalók emellett gyakran kihasználják hiszékenységünket, pillanatnyi figyelmetlenségünket, kíváncsiságunkat vagy akár segítőkészségünket. Vegyük észre, ha manipulálni akarnak minket, akár szakmai hozzáértés magasztalása, udvarlás, naivitás vagy jóindulat kihasználása útján. 

Bárdos Szabolcs kifejtette: a legfontosabb mindig a megelőzés, melyre az egyik leghatékonyabb eszköz a biztonságtudatosságot erősítő előadás vagy képzés szervezése az adott intézmény, vállalat dolgozói számára. 

Ilyen jellegű tréningeket a Debreceni Egyetemen is rendszeresen szerveznek, és egyéb védelmi lehetőségek is rendelkezésre állnak. 

A Debreceni Egyetemen mi is nap mint nap találkozunk ilyen jellegű problémákkal, csalók próbálkozásaival, ezért dolgozunk azon, hogy minél előbb bevezessük a kétkörös azonosítás rendszerét az intézményben. Ez ugyan kissé kényelmetlenebbé teszi majd az egyetemi polgárok azonosítását, de így sokkal hatékonyabban tudnunk ellenállni a kibertérből érkező támadásoknak

– összegezte Bács Zoltán kancellár a konferencián, amelyen Belinszky Katalin programvezető, Szilvássy Zoltán rektor, Kossa György, az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Fenyves Veronika dékán is felszólalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában