Csillagászat

2023.04.07. 12:18

Ez nem egy szőrös narancs, valami egészen mást sikerült ilyen jól lefotózni Polgáron

Látványos fotón sikerült megörökíteni a Napot április 5-én Polgárról, a felvételt Szucsányi Béla, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának tagja készítette – tájékoztatta portálunkat Balogh Zoltán klubtitkár.

Nap Polgár
Forrás: Szucsányi Béla

Mint írta, a központi csillagunk mintegy 150 millió kilométerre van a Földtől, melynél mintegy 109-szer nagyobb az átmérője, és kb. 333 ezerszer a tömege. A belőle érkező elektromágneses sugárzás nélkül nem működnének pl. a légköri mozgások és a víz körforgása, vagy nem látnának az állatok, illetve nem fotoszintetizálnának a növények.

Balogh Zoltán rámutatott: a fúziós energiatermelés centrális magban zajlik, ahol a hőmérséklet mintegy 15 millió Kelvin. Innen különböző rétegeken keresztül jut el az energia a fotoszférába, amely számunkra is látható fény formájában bocsátja ki azt. A fény nagyjából 8 perc alatt éri el a Földünket. A fotoszfére kb. 6000 Kelvin hőmérsékletű réteg, amit csillagászati távcsövekkel tanulmányozni lehet. A fotón megfigyelhetők rajta többek között a hűvösebb, sötétebb napfoltok, flerek és granulátumok.

Technikai adatok

  • Lunt LS80MT/1200B Naptávcső
  • Skywatcher HEQ5 Pro GoTo mechanika
  • ZWO ASI 178MM bolygó kamera

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában