Természet

2023.04.05. 17:30

„Nem hittem a szememnek!" Mit keresett egy elgázolt hód Józsánál?

Olvasónk először nem hitt a szemének, elvégre ritkán látni hódot Hajdú-Biharban.

Elgázolt hód a 35-ös számú főút mentén, Józsa közelében.

Forrás: olvasó felvétel

Egy olvasói levelet kaptunk, melyhez a szerző fotókat is csatolt: kivehető a képeken, hogy egy jól megtermett hódot üthetett el a 35-ös számú főúton egy arra közlekedő jármű szerda reggel.

Olvasónk kifejtette, amikor félrehúzódott, elsőre azt gondolta, rosszul látja, hogy egy hód fekszik az úttest mellett, de közelebb érve a lapátszerű farok és zömök test egyértelműen beazonosította az állatot. 

Portálunknak Váradi Zoltán, a Természettár vezetője és kollégája, Szigeti Balázs nyilatkozott az eset kapcsán: hogyan kerülhet a 35-ös számú főút szélére a vízközeli állat?

A hódok nem szeretik elhagyni a számukra biztonságot jelentő víz közelségét. Ez a példány a legnagyobb valószínűséggel a Tócó-patakon vándorolt fel Józsáig. A Tócó-patak Debrecen alatt Köselyként folytatódik, ami a Hortobágy folyóba torkollik Nádudvar térségében, ahol évekkel ezelőtt megtelepedtek a hódok

 – tudtuk meg. Hozzátették, az utóbbi esztendőkben annyira elszaporodtak a hódok az országban, hogy szinte minden kisebb-nagyobb vizünknél megtalálhatóak. A vármegyében a Keleti-főcsatorna és a Nyugati-főcsatorna mentén mindenhol előfordulnak, sőt a halastó-rendszereken, horgásztavaknál is, amelyek nyíltvízű csatornával kapják a vízutánpótlást.

Debrecen-Józsa hód haon
Jellegzetes farkáról felismerhető a Józsánál elütött állat (olvasói fotó)
Forrás: Napló-Archív

A szakemberektől azt is megkérdeztük, mi oka lehet az élőhelyétől ilyen messzire kóborolni egy hódnak. – Az eurázsiai hódok territoriális állatok, a már betöltött élettereket védelmezik fajtársaiktól. Az anyai gondoskodás befejeztével a fiatal példányoknak nincs maradása a szülői territóriumban, új élőhelyet kell keresniük maguknak – fogalmazott Váradi Zoltán. 

Kitért arra is, ha véletlenül találkozunk egy „kis” 25 kilogrammos egyeddel, hagyjuk békén, ne szorítsuk sarokba, ne akarjuk megfogni, megérinteni, ne engedjük oda hozzá a kutyánkat és mi se közelítsük meg! 

– Az eurázsiai hód vadászható vadfaj 2022 óta hazánkban, de elejtésükhöz alapos indok kell (melynek alapja lehet: károkozás, erdő- és mezőgazdasági termelés biztosítása, valamint a közérdeket sértő vízkárok megelőzése, mérséklése érdekében) és a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött – fogalmaztak a Természettár munkatársai.

ND

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában