Fontos kutatást végzett

2023.03.28. 12:56

Brit professzor munkáját ismerte el a Debreceni Egyetem

A 2003-ban alapított „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elnevezésű kitüntetés a molekuláris medicina területén nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elért tudósok munkáját hivatott elismerni.

Panyi György (balról), Mátyus László, Dame Frances Mary Ashcroft és Csernoch László a dj átadásán

Forrás: Kiss Annamarie

A díjat 2020-ban Dame Frances Mary Ashcroft professzornak ítélte oda a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának tanári testülete. A díjazott az Oxford Egyetem Élettani Intézeteinek professzora, legismertebb kutatási területe olyan fehérjék vizsgálata, melyek kóros működése a cukorbetegség egyes ritka, örökletes formáinak kialakulásához vezet. A kitüntetett korábban nem tudta átvenni az elismerést, ezért a díjátadó ünnepséget kedden rendezték meg a Debreceni Egyetemen.

Egy egyetem számára nemcsak az ott dolgozók, hanem az egyetem által elismert kutatók száma és minősége is meghatározó. A díj hűen tükrözi az egyetem orvosbiológiai kutatásokkal kapcsolatos gondolkodásmódját. A kiemelt jelentőségű díjazottak által az intézmény felkerül egy olyan térképre, amely nemzetközi szinten is meghatározza az intézmény helyét és kutatásait. A díj nem csupán egy elismerés, hanem egyben egy lehetőség is az együttműködésre, a közös kutatások folytatására

 – hangsúlyozta Prof. Dr. Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

A korábbi díjazottak között az élettudományi terület olyan meghatározó alakjai szerepelnek, mint például a humán örökítőanyag megismerésének apostola Craig Venter, vagy az elhízásért felelős genetikai mechanizmusok feltárásáért 2014-ben díjazott Sir Stephen O'Rahilly.
– A díjazottak kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy az illető olyasmit tegyen a molekuláris medicina terén, amelynek közvetlen gyakorlati haszna is látható, tehát a betegek gyógyulását segíti elő. A professzor asszony olyan sokkoló felfedezést tett, amely beteg gyermekek tízezreinek életét változtatta meg. Ez a felfedezés az egyetemen dolgozó kollégák felkészültségét is szolgálja – hangsúlyozta Dr. Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja
Forrás: Panyiczki-Berényi Viktória

Dame Frances Mary Ashcroft professzor kutatásai során a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei, az úgynevezett béta sejtek sejthártyájában található, az ionok számára átjárható ioncsatorna fehérjék közül a K+ csatornák működését vizsgálta. Az általa felfedezett szabályozási folyamat rámutatott arra, ezek a csatornák kulcsszerepet játszanak a vércukor szabályozásában. Ez a felismerés vezetett ahhoz a nagy klinikai jelentőséggel bíró felfedezéshez, hogy az újszülöttkori cukorbetegek jelentős részénél a K+ csatorna mutációja okozza a betegséget, azaz nem az inzulintermelés, hanem a megtermelt inzulinsejtekből történő kijuttatása szenved zavart.

A professzor asszony rájött arra, hogyan lehet alternatív módon tablettával kezelni ezt a betegséget, amely az életminőség és a betegség következtében kialakuló szövődmények szempontjából hihetetlen változást hozott a beteg gyermekek életében

 – tette hozzá Dr. Panyi György egyetemi tanár, mint mondta, lényeges különbség van az egyes típusú cukorbetegség és az újszülöttkori között. Az egyes típusú diabéteszben nem találhatóak béta sejtek a betegekben, mert autoimmun folyamat során elpusztultak. Az újszülöttkori cukorbetegség – amely 1-6 hónapos kor között alakul ki – során jelen van az, amire szüksége van a szervezetnek, de a működése blokkolva van. A díjazott szakember ezeknek a blokkoknak a feloldásának módját találta meg.
Ashcroft professzor aktív szerepet játszik az Egyesült királyságban és Európában folyó tudományos kutatások szervezésében és irányításában. Számos tudományos szervezet tagja, több választott testületben tölt be vezetőségi pozíciót, valamint tudományos folyóiratokat szerkeszt.

Dame Frances Mary Ashcroft
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, és hogy látogatást tehettem az egyetemi campuson. Amikor végignéztem a korábban elismertek listáján, büszkeséggel töltött el, hogy tagja lehetek egy ilyen prominens társaságnak. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a díj nem csupán az én érdemem, hiszen nem egyedül, hanem csodálatos munkatársakkal és a PhD diákjaimmal dolgoztam együtt – fogalmazott Dame Frances Mary Ashcroft.

Mátyus László, Dame Frances Mary Ashcroft és Csernoch László
Fotós: Kiss Annamarie

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában