Templomszentelés

2023.02.12. 16:00

Ablak nyílt a mennyországra Téglás felújított templomában – fotókkal, videóval

Négy éve külsőleg újult meg a Szent Illés próféta tiszteletére felszentelt templom, most már a lelki hajlék belseje is teljes pompájában ragyog.

Varga Judit igazságügyminiszter is köszöntötte a téglási közösséget

Forrás: Kiss Annamarie

Tavaly decemberre készült el az egyébként a templom felszentelésének 25. jubileumára, 2022 júliusára tervezett belső festés. A fejlesztés a szomszédságunkban zajló orosz-ukrán háború miatt ugyan néhány hónap csúszással fejeződött be, de a Magyar Kormány, a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a hívek támogatásával végül megvalósulhatott. A lelki hajlék belső falaira Vasyl Babich ukrán festőművész készítette el az ikonokat. 

Átadták és felszentelték a görögkatolikus templomot Tégláson
Kocsis Fülöp érsek-metropolita
Forrás: Kiss Annamarie

Az immár kívül-belül megszépült templomot február 12-én, vasárnap Kocsis Fülöp érsek-metropolita áldotta meg.  

Pecsétet teszünk le ma görögkatolikus egyházunk és magyar társadalmunk életében ezzel a frissen kifestett téglási templommal. Ezáltal üzenünk

 – így szólt a hívekhez Kocsis Fülöp érsek-metropolita. – Ez a templom az Isten jelenlétének a hírnöke. Itt jelenvalóvá, láthatóvá válik Jézus Krisztus – mondta. Rámutatott: a felfestett ikonokon helyet kapott mindaz, amit az Isten értünk tett. – Az üdvösségtörténet játszódik le a szemünk előtt. Mindenki, aki belép a templomba, ezzel találkozik, ezzel szembesül. Ha énekel a liturgián, ez járja át. Aki sokat jön ebbe a templomba, annak nyiladozik a szeme, és kezdi megérteni, mit jelent az Isten jelenléte, mit jelent az, amit Krisztus értünk tett. Az a Krisztus, aki nem hagyott el bennünket, aki itt van velünk– fogalmazott az érsek-metropolita. Hozzátette, nemcsak a téglási görögkatolikusoknak van részük abban, hogy megláthassák Krisztust. 

A feladat mindenki előtt ott áll, valójában a keresztény élet lényege ez, hogy fedezzem föl Krisztust az életemben. A nagyböjti időszak pontosan erre jó. A lemondásokban, a nehézségekben ott van Krisztus

 – szólt a főpásztor.

Átadták és felszentelték a felújított görögkatolikus templomot Tégláson
Varga Judit igazságügyi miniszter
Forrás: Kiss Annamarie

Példamutató a téglási hívő közösség

Az ünnepi szertartást követően püspöki Szent Liturgiával folytatódott a ceremónia. Az eseményen részt vett Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere is, aki a Szent Liturgia után köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett, hogy a hajdú-bihari településen több fejlesztés megvalósult, mely a görögkatolikus egyház elöljáróinak és híveinek munkáját tükrözi. 

Nagy lelki nyugalommal és magabiztossággal jelenthetjük, hogy Téglás ezer fős görögkatolikus közössége példamutató és kitartó keresztény gyülekezet 

– mondta.

Rámutatott, mi, magyarok ezer éve templomépítő nemzet vagyunk, és emlékeztetett, hogy ezt a tradíciót tartja a keresztény-konzervatív kormány. 

– Az elmúlt 13 esztendőben 150 új templomot építettünk, és háromezret újítottunk fel a Kárpát-medencében. Az egyházi oktatási intézmények száma is gyarapodott – osztotta meg.

Varga Judit elmondta, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos az egyházakkal való szoros együttműködés. Úgy fogalmazott, ma különösen fontos, hogy képesek legyünk megvédeni és továbbadni a keresztény értékeinket.

Az igazságügyi miniszter kitért a szomszédságunkban dúló háború hatásaira is, és emlékeztetett arra, hogy Magyarország a béke pártján áll. Rámutatott, hogy az orosz-ukrán konfliktus kitörésével hazánk történelmének valaha volt legnagyobb humanitárius akciója kezdődött el. Mint mondta, Magyarország eleget tesz erkölcsi kötelességének, hiszen napjainkig több mint egymillió Ukrajnából érkezőn segített, és 3 ezer 100 tonna adományt szállított Kárpátaljára.

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában