Vizsgálat

2023.01.19. 13:47

Gödön van akkugyár, mégis fogyasztásra alkalmas az ivóvíz

A debreceni gyár megépítése kapcsán sokan aggodalmukat fejezték ki, hogy milyen hatással lesz az ivóvízre a CATL tevékenysége.

A gödi Samsung-gyár

Forrás: MW-archív

A gödi ivóvíz vizsgálati eredményéről tett közzé tájékoztatást honlapján a Duna Menti Regionális Vízmű Zártkörűen Működő Részvénytársaság (DMVR Zrt.). Azt írják, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület megbízásából készített talajvíz vizsgálati szakvélemény kapcsán a DMRV Zrt. független laboratórium, a Bálint Analitika Kft. bevonásával elvégeztette a gödi ivóvíz vizsgálatát. A minél teljesebb vizsgálat érdekében a Budapest Főváros Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya által előírt vizsgálatokon felül a társaság további vizsgálatokról is döntött; a gödi vízbázis kútjainak kevert vize, a hálózatra bocsátási ponton a gépház kimenő, kezelt vize, illetve fogyasztói pontokon a hálózatról vett vízmintákat is vizsgálták.

A mérési eredmények ismeretében elmondható, hogy a lítium esetében az eredmények megnyugtatóak, minden mintavételi helyen alacsonyak, 4,1 – és 4,5 µg/l között változnak. Emlékeztetőül: Magyarországon erre a paraméterre ivóvíz határérték nincs, de egyes, kereskedelmi forgalomban lévő ásványvizek esetében ugyanez az érték 140 – 220 µg/l koncentrációt is eléri. Fentiek alapján kijelenthető, hogy a gödi ivóvíz az egészségre ártalmatlan, fogyasztásra alkalmas.

A Kormányhivatal által meghatározott vizsgálatokon túl, a DMRV Zrt. saját hatáskörben intézkedett a Samsung SDI felől érkező előtisztított szennyvíz, és a váci szennyvíztelep kibocsátott szennyvizének lítium vizsgálatáról is. A Samsung-gyár előtisztított szennyvize 32,7 µg/l lítiumot tartalmazott, a váci szennyvíztisztító telep által tovább tisztított szennyvízben ez az érték 11,4 µg/l-re csökkent.

 Ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ezek rendkívül alacsony koncentrációk: az ásványvizekben mérhető értékek többszörösen meghaladják ezeket az értékeket. Természetesen az összes mintában megvizsgálásra került az N-metil-2-pirrolidon (NMP) tartalom is. A Bálint Analitika Kft. akkreditált laboratóriuma ezt a szerves oldószert egyetlen mintában sem mutatta ki.

– olvasható a tájékoztatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában