Méltó megemlékezés

2023.01.21. 20:23

A mai zűrzavaros időkben is érvényes a Himnusz üzenete

Kölcsey kétszáz éves életműve az egész nemzet boldogulását elősegítő alázatos fohász.

Forrás: Kiss Annamarie

Ünnepélyes emlékülést tartottak a Himnusz megszületésének 200. évfordulója alkalmából szombat délután a Debreceni Református Kollégium Dísztermében. A rendezvény kezdetén Csikos Sándor, Kossuth-díjas színművész szavalta el Kölcsey Ferenc művét.

A nemzeti himnuszunkat ihlető Szentlélek igazán páratlan ajándékot fakasztott fel kétszáz évvel ezelőtt a személyes és nemzeti válságot átélő Kölcsey Ferencben, amikor Szatmárcsekén arra késztette az Isten védő karjába kapaszkodó művészt, hogy közbenjáró imádsággal forduljon népünk jövőjéért a nemzetek urához. Dicsérő éneke nem egy uralkodóház magasztalása, hanem a kollektív emlékezet felébresztése és ébren tartása. Verse nem az öndicsőítő hőskultusz táplálása, hanem az önvizsgálat és a bűnbánat felkeltése 

– fogalmazott beszédében Fekete Károly. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke rávilágított, a Himnusz szavai ünnepet teremtenek, elcsendesedést követelnek, és miközben kimondjuk vagy énekeljük, oldódik a feszültség, hiszen a mű kínálja az Istenhez tartozás otthonosságát.

– Népünk felemeltetése és leverettetése, dicsősége és szégyene, öröme és gyásza, jövője és jelene feszül a sorok között – vallja a püspök.

– Az ünnepnapok sorában vannak kitüntetett dátumok, amikor valamilyen múltbeli esemény távlatában fogalmazzuk meg a saját magunkhoz és a közösséghez való viszonyunkat. A Magyar Kultúra Napján ezeket a közösen viselt értékeket ünnepeljük, emellett megemlékezünk a nemzeti imádságunk, Kölcsey Himnuszának születésnapjáról is – mondta Puskás István. Az alpolgármester büszkeségnek nevezte, hogy himnuszunk soraiban Debrecen is jelen van. Rámutatott, Debrecen mind az irodalom, mind a zene- és a képzőművészetek területén számos értékkel gazdagította hazánkat és az európai kultúrát az elmúlt kétszáz évben.

Forrás: Kiss Annamarie

Nemzeti óriásunk alapvetően nem vallásos témájú műveket hagyott ránk örökül, bár mint gondolkodó és közszereplő, számos alkalommal elmélkedett vallási és ideológiai kérdésekről. Kölcsey a maga küldetéstudatát az életművében elválasztotta a hittől, így vallásossága személyesebb, intimebb volt kortársaiénál. Mégis az ő tollából született nemzeti imádságunk, a Himnusz, amit az irodalomtudomány nem tekint istenes versnek, de aminél Istenhez közelebb törekvő fohászt nehezen tudok elképzelni

 – hangzott el Hoppál Péter beszédében. 

Forrás: Kiss Annamarie

Magyarország kormányának kultúráért felelős államtitkára egyúttal arra szólította a debrecenieket, hogy csatlakozzanak a Kulturális és Innovációs Minisztérium azon kezdeményezéshez, aminek keretében azt kérik az anyaország és a határon túli magyar közösségétől, hogy január 22-én, vasárnap 17 órakor mindenki szavalja el a Himnusz nyolc versszakát.

– Kölcsey Ferenc monumentális életműve origó számunkra, a reformkor olyan szellemi megújulást szült, amelyre egyenesen visszavezethető nemzetünk mai identitása. Történelmünk nagy reformátorainak köszönhetjük, hogy ma itt lehetünk, megtartva egységünket és kulturális identitásunkat, erős és jövőnket bátran vizionáló közösségként Európa közepén. A nemzeti látomás azonban nyugtalanító külső hatások és romboló eszmék metszetében látszik, ezért felelősségünk megkerülhetetlen és történelmi. Jövőnk záloga ezekben a vészterhes, zűrzavaros és válságos időkben, hogy hazánkban újból egy erős, bátor és céltudatos reform generációról beszélhessünk – mondta.

A köszöntők után A nemzeti múlt szakralizálása Kölcsey Ferenc Hymnusában címmel tartott előadást S. Varga Pál akadémikus, a Kölcsey Társaság elnöke.

Az előadást követően Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója átadta a Himnusz-kézirat másolatait Puskás István alpolgármester, Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület közgyűjteményi igazgatója, Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója, valamint Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója számára.

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában