Faültetés

2022.12.08. 11:53

Japán díszcseresznyék pompája emeli majd a Füredi kapu lakókörnyezetének fényét

Újabb helyszínen kerültek fák a földbe az „Ültessünk 10000 fát Debrecenben” program részeként csütörtökön.

Forrás: Czinege Melinda

A Füredi kapu lakóövezetének zöldterületén tartott eseményen Balázs Ákos alpolgármester emlékeztetett: a program 2019-ben indult el a város új környezetpolitikájának részeként. Mint mondta, Debrecen belterületi erdősültsége mintegy 34 százalék, ami az országos átlagnál jócskán magasabb, de néhány európai városhoz viszonyítva is az élen jár. 

Azonban mindent meg kell tennünk, hogy a levegőminőség minél jobb legyen, és ebben fontos szerepe van a tízezer fa elültetésének, illetve annak a véderdősítési programnak is, amit ezzel párhuzamosan elindítottunk a városban

 – szögezte le.

Balázs Ákos alpolgármester középen
Forrás: Czinege Melinda

Ismertette, hogy mára több mint hétezer fát elültettek a program részeként, és rámutatott a lehetőség közösségépítő erejére is. – Nagyon fontos, hogy a fákat együtt ültessük el azokkal a közösségekkel, akik a különböző városrészeken élnek és nap mint nap élvezni fogják ezeknek a fáknak a kedvező hatásait – mondta el. Kifejtette: a városszerte elültetett tízezer fa évek múlva akár napi szinten 8000 gépjármű káros hatását semlegesítheti, és 40 ezer ember számára termelhet elegendő oxigént, éves szinten pedig 45 tonna port foghat meg. Emellett a véderdősítés mintegy 200 ezer ember számára termel majd oxigént. Az alpolgármester hozzátette, hogy a következőkben a fák gondozását is közösen végzik, a közösségek és a DEKERT munkatársai egyaránt figyelnek majd a fák fejlődésére.

Forrás: Czinege Melinda

Példamutató a lakóközösség igyekezete

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő méltatta a Füredi kapu mintegy 2000 lakót jelentő közösségének példamutató munkáját, és mint mondta, az itt élők minden szezonban tesznek azért, hogy környezetük gondozott, mutatós legyen. 

Itt már most fel vannak díszítve a kültéri fenyők. Korábban is ültetett már itt a város, és soha egyetlen növény sem pusztult ki, szerintem ez a szeretetet, a gondosságot is jelképezi 

– fogalmazott az önkormányzati képviselő. 

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő is megszólalt az eseményen
Forrás: Czinege Melinda

Hozzátette, hogy a területen a természeti környezet mellett az épített környezetet is folyamatosan igyekeznek fejleszteni. Kiemelte, hogy napelemparkkal, kutyafuttatóval, és gyeprácsos parkolóval is rendelkezik a lakóközösség.

A Füredi kapu társasházai ölelte zöldterületen most összesen hat japán díszcseresznyefát ültettek el. A lakóközösség nevében dr. Kovács Krisztián közös képviselő okleveleket adott át Balázs Ákosnak és Katona Erzsébetnek, a „Füredi kapu őrangyalaivá” választva őket. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában