Debreceni Egyetem

2022.12.10. 16:40

Az egyén és a hatalom kérdése a debreceni tanácskozáson

Az ókortörténet legfrissebb köteteit is bemutatták.

Takács Levente, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék vezetőke

Forrás: Unideb.hu

Közös tudományos tanácskozást rendezett a napokban a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék, az Ókortudományi Társaság Debreceni Tagozata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet – írja az Unideb.hu Az egyetemi oldal beszámolója szerint a tanácskozás minden évben más-más témakör köré szerveződik, az idei, tizedik, azaz jubileumi esemény középpontjában az egyén és a hatalom kérdése állt.

– A Debreceni Egyetem szinte valamennyi tudományterületen képviselteti magát, és ez a találkozó kiváló alkalmat biztosít arra, hogy egy viszonylag szűk szakmai közösséget műhelyként összekovácsolva, eredményeiket érdemben megvitassák – hangsúlyozta a megnyitón Bartha Elek oktatási rektorhelyettes. 
A rendezvényen előadások hangzottak el a történelem, az ókortörténet és a klasszika-filológia témaköreiből, emellett bemutatták a szakterület legfrissebb, idén megjelent köteteit is. A résztvevők a tanszék oktató- és kutatómunkájáról is képet kaphattak.

– A Debreceni Egyetem Történelmi Intézet keretén belül a tanszék ókortörténeti kurzusokat biztosít a történelem szakos hallgatók számára. Stúdiumaink felölelik a görög-római civilizáció történetét, társadalmi berendezkedését, gazdaság-, valamint művelődéstörténetét egyaránt – ismertette Takács Levente. A tanszékvezető kiemelte: fontos, hogy mind az oktatók, mind pedig a hallgatók lehetőséget kapjanak arra, hogy bemutassák eredményeiket a hazai szakmai elit előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában