Hagyományőrzés

2022.11.26. 15:09

Nyírmártonfalván tudják, milyen az igazi disznótor: hajnaltól hajnalig tart a mulatozás - fotókkal

Jótékonysági disznótorost rendezett a nyírmártonfalvi Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület.

Forrás: Czinege Melinda

Finom illatok, zeneszó és igazi disznótoros hangulatot idéző morajlás fogadta az arra járót a nyírmártonfalvi Falumúzeum környékén szombat délelőtt, ugyanis jótékonysági disznóvágást szervezett a helyi Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Kulturális Örökségvédelmi Egyesület.  

Forrás: Czinege Melinda

Vitéz Almási Sándor, az egyesület elnöke, a Falumúzeum alapítója fogadta a Hajdú Online stábját. Mint megtudtuk, a rendezvény célja a civilszervezet jövő évre tervezett palacsintafesztiváljának támogatása.

– Hajnali hatkor keltünk, egy 170 kilogrammos sertést dolgozunk fel. Hagyományőrző módon, szalmával perzseltük, majd a faluház kemencéjében kisütjük a hurkát, kolbászt és a húsokat – mondta az egyesület vezetője. Mindezek mellett készült hagymásvér, pogácsa és forralt bor, valamint nyírségi toroskáposzta is, amelyek szintén elengedhetetlen részei egy igazi disznótornak. Estére élőzenés vacsorával, hajnalig tartó mulatsággal és tombolával várják az érdeklődőket. 

Forrás: Czinege Melinda

Almási Sándor elmondta, a Falumúzeum Nyírmártonfalva helytörténetét és néprajzi emlékeit hivatott bemutatni. A gyűjtemény kialakítását 11 évvel ezelőtt kezdték. A nemrég felújított épületben emléket állítottak a két világháborúban harcolt helyi származású katonáknak, de megjelennek a múlt század jellegzetességei is: használati tárgyak a Horthy-korszakból, képek, fotók a tsz-világból. A néprajzi szekciót pedig a nyírségi konyha és a tisztaszoba képviselik. – A vacsora a nagyteremben lesz, ahol – egyfajta egyedi múltidézésként – nyírmártonfalvi házaspárok esküvői fotóit is kihelyeztük – tette hozzá.

Aktív közössége a községnek

 Az önkormányzat elhivatott abban, hogy a helyi közösségeket támogassa, Nyírmártonfalva hagyományait ápolja és az utókornak átadja. Ezért is adtuk át a Falumúzeumot használatba a Kék-Nefelejcs részére. Ez egy kiváló csapat, akik magukénak érzik azt a gondolatot, hogy a múlttal foglalkozni, a jelent pedig megélni kell, mert csak akkor lesz igazi jövőnk – fogalmazott Filemon Mihály polgármester. Az egyesületről elmondta: egyik legaktívabb közössége a településnek, gyakran tartanak közös beszélgetéseket, sportprogramokat, illetve szerveznek meghívott vendégek által tartott előadásokat.

– Megalakulásukkor első feladatuknak tekintették, hogy a község egykori földbirtokosa, Reviczky József által 1936-ban állított keresztet – melyet később a helyi tsz-párttitkár leboríttatott – helyreállítsa – idézte fel a településvezető. A közösséghez fűződik továbbá a Reviczky-liget Mária Imahely kialakítása is. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában