Debreceni Egyetem

2022.11.03. 14:49

Európai összefogás az ízületi gyulladás hatékony kezeléséért, debreceni kutatókkal

Matta Csaba, a DE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa

Forrás: unideb.hu

A Debreceni Egyetem két szakembere is részt vesz abban a nemzetközi akcióban (COST), melynek célja, hogy javítsa az ízületi gyulladásban, osteoarthritisben szenvedő betegek életminőségét az európai kutatások összefogásával, a technológiai fejlesztések és az eredmények klinikai alkalmazásának felgyorsításával – írja a hirek.unideb.hu. A 23 ország szakembereinek részvételével zajló program négy évig tart.

Az osteoarthritis (OA) az egyik leggyakoribb ízületi rendellenesség, amely elsősorban az idősebbeknél gyakori, becslések szerint a 60 év fölöttiek 10-15 százalékát érinti, és a páciensek egyharmada súlyos fogyatékkal éli le hátralévő életét. Az Európai Unió tagállamaiban a diagnosztizált OA gyakorisága 2,8 % (Románia) és 18,3% (Magyarország) között változik, ami valószínűleg a valóságos adatokat alulbecsli. Az OA előfordulása a prognosztizált demográfiai változások, az öregedő népesség drámai növekedése és a kockázati tényezők, például az elhízás miatt tovább nő. A szakemberek szerint a rendellenesség egyre inkább a fiatalabb generációt is érinti, ami egyrészt a mozgásszegény életmódot folytató fiatal népesség körében az elhízás és a metabolikus szindróma gyakoribb előfordulása, másrészt a sporttal és traumával kapcsolatos sérülések számának növekedésének köszönhető.

A most indult COST akció révén megvalósítható lesz a meglévő európai kutatások összehangolása és felgyorsítása, az eredmények gyakorlatba történő átültetése (transzláció), valamint a fiatal kutatók számára egy olyan platform létrehozása, amely elérhetővé teszi a kutatói karrier lehetőségét ezen a szakterületen.

A 23 tagországot magában foglaló társaságon belül Magyarországot és ezen belül a Debreceni Egyetemet Matta Csaba, a DE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet adjunktusa képviseli a Management Committee-ben. A COST akciónak Takács Roland tanársegéd (Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet) is tagja.  A Management Committee másik magyar képviselője Bálint Péter, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet osztályvezető főorvosa. 

További részletek az egyetemi hírportál cikkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában