Remekbeszabott édességek

2022.11.29. 14:33

Debrecen látképe köszön vissza karácsonyi tortájukról, amit most megmutatunk!

Májer Erika, a debreceni Jardin Cukrászda tulajdonosa elhozta a francia ízvilágot Debrecen belvárosába.

Májer Erika cukrász öt éve él a cívisvárosban, előtte a fővárosban lakott, de mégis Debrecen jelenti számára az otthont, valamint a karácsony melegét

Forrás: Kiss Annamarie

Kifinomultság, letisztultság jellemzi a két éve nyitott cukrászda desszertjeit, és bár fő irányvonal a francia ízvilág, ennek ellenére a magyar hagyományos sütemények sem hiányozhatnak a pultról. Nyitásuk óta nagyon sok rajongót sikerült szerezniük, nemcsak Debrecenből, hanem Budapestről is vannak visszajáró vendégeik. Májer Erika cukrász öt éve él a cívisvárosban, előtte a fővárosban lakott, de mégis Debrecen jelenti számára az otthont, valamint a karácsony melegét.

A minap mi is megfordultunk a cukrászdában, és mint megtudtuk, minden ünnepre külön kollekcióval készülnek, most éppen a karácsonyi desszertekre fektettek nagy hangsúlyt. Az idei témájuk Debrecen, tortáikra mesés debreceni látképet álmodtak meg Rácz Róbert képzőművésszel.

– Imádom a várost, számtalan adventi vásárban megfordultam már, de az itteni volt rám a legnagyobb hatással. Egyszerűen magával ragadó a hangulata, a korcsolyapálya és a fények már csak hab a tortán – fogalmazott Májer Erika.

Forrás: Kiss Annamarie

És ha már itt tartunk, ismerjük meg jobban a 2022-es desszertet, ami minden bizonnyal a debrecenieknek igazán tetszeni fog. A cukrász a Haon érdeklődésére elmondta, náluk a legfontosabb az alapanyag és a technológia, próbálnak ugyanúgy hozzányúlni az alapanyagokhoz, ahogyan azt a franciák teszik. – A sütemények hozzávalói adják meg a desszert lelkét – emelte ki.

Hozzátéve: Nagyon különleges csokoládékat használnak, hazai gyümölcsöket dolgoznak fel, ezek többnyire saját termesztésűek. Minden alapanyagra külön koncentrálnak, nem az összevegyítésen van a hangsúly, hanem az összetevőket szeretnénk minél jobban bemutatni.

Fontos a forma és a színvilág

Kiemelte, egyre inkább készítenek magyar desszerteket is, ugyanis a vendégeik különösen örülnek, ha ezeket újraértelmezik. Forma, színvilág, amik szintén előtérbe kerülnek, mindemellett Erika saját ízlésvilágának megfelelően választja ki a fő hozzávalókat.

Forrás: Kiss Annamarie

– Nem szeretem a habos-babos desszerteket, és a túldíszítés sem az én világom – fogalmazott. Megjegyezve, a mostani tortának is pontosan azért lett egyszerűbb, befogadóbb ízvilága, hogy a legtöbb vendég ízlésének megfelelő legyen.

Csokoládé, vanília, mogyoró és karamell – ezek a 2022-es karácsonyi torta fő összetevői, melyet mindenki szerethet. Fatörzs formájú, ami egyébként a franciáknál jellemző, amit próbáltak különlegesre készíteni: narancshéjat, tonkababot és vaníliarudat is belecsempésztek.

– Rácz Róbert óriási segítségemre volt, együtt kitaláltuk, mit is szeretnénk látni a tortán, ő pedig megalkotta. A formák kicsit egyszerűek, meseszerűek, pontosan ezért olyan hívogatóak. Egy „képen” megjelenik a város valamennyi nevezetes épülete: a Nagytemplom és a Csonkatemplom – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

A tavalyihoz hasonlóan egy adventi koszorú formájú tortát készítettek, aminek már egy kicsit extrémebb az ízvilága, de mégis megmarad a karácsonyi hangulat. A citrusos vonalat követték, aminek a végterméket egy mákos, passiós, mangós torta lett.

– Örülök, hogy a helyiekkel megismertethetem a francia ízeket, de mindannyian tudjuk, nincs karácsony bejgli nélkül, amit természetesen mi is elkészítünk. Nagymamám zseniális bejglije itt a fő irányvonal: több legyen a töltelék, mint a tészta! – mondta mosollyal az arcán Májer Erika.

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában