Harminc éve város

2022.10.12. 17:30

Készül a nyíradonyiak zöld folyosója

Emellett tűzoltólaktanyával is gazdagodik a település.

Az évet egy nagyon fontos beruházás átadásával kezdte Nyíradony: használatba vehették a térségben élők egészségügyi ellátásának biztonságát szolgáló mentőállomást

Forrás: Napló-archív

Jubileumi, a városi cím odaítélésének 30. évében van Nyíradony. A nyírségi kisvárosban ennek méltó megünneplése a sok beruházás, amely révén szebb, otthonosabb és gazdagabb lesz a település. A jubileum jegyében megtartott szüreti ünnepségen kértünk fejlesztési számvetést Tasó Béla polgármestertől.

– Az évet egy nagyon fontos beruházás átadásával kezdtük, ugyanis egy több mint negyed évszázados álom megvalósulásaként használatba vehettük a térségben élők egészségügyi ellátásának biztonságát szolgáló mentőállomást. Gyakorlatilag a Nyíradonyi járás kilenc települését szolgálja ki, de az állomás része az Országos Mentőszolgálat diszpécseri riasztási rendszerének, ezért ha szükséges és van rá kapacitás, bárhol bevethetők az ott dolgozók. Az igazi jelentősége azonban az, hogy a városban öt percen belül ki tud érni a segítség – kezdte a legjelentősebb beruházással Tasó Béla, aki azzal folytatta, hogy a város belterületén pályázati támogatásból köves utakat építettek, és a már korában elkészült utakat aszfaltozták újra.

Tasó Béla, Nyíradony polgármestere
Forrás: Napló-archív

Példaként említette a Malom utcát és Aradványpuszta településrészen a Zöld utcát. A támogatásoknál maradva a városvezető elmondta azt is, hogy több nyertes pályázatuk is van. Ezek között első helyre tette azt a 380 millió forintos segítséget, amellyel a középületek energetikai rendszerét korszerűsítik. Idetartozik az Aradványpusztán lévő művelődési házuk megújítása vagy a régi malom és a rendőrség épületének korszerűsítése. Ezek tervezése zajlik, majd indul a közbeszerzés, és legkésőbb tavasszal kezdődhet a kivitelezés.

A napokban hirdetett eredményt a megyei önkormányzat az Európai Unió és a magyar állam közös finanszírozásában megvalósuló Területi Operatív Program pályázatiban. Ebben a kiírásban Nyíradony különösen jól szerepelt, hiszen összesen 890 millió forintot nyert.

– A városi művelődési központ tetőterének beépítésére, felújítására, funkcionális bővítésére fordítjuk az összeg egy részét, míg a másik részéből a városközpontot – a rendezvénycsarnokon keresztül – az Európa Parkkal összekötő sétányt építjük meg. Ebben zöldfelület-fejlesztés, pihenők és parkok kialakítása, megújítása is szerepel – részletezte Tasó Béla.

A nyíradonyi görögkatolikus óvoda új szárnyát augusztusban adták át 
Forrás: Napló-archív

A 471-es főút Debrecen felőli bejáratánál lévő Európa Park átalakítása, megújítása kiemelt jelentőségű Nyíradony életében – derült ki a polgármester tájékoztatásából. Az Európa Parkban év végére elkészül egy ezer négyzetméter nagyságú vásárcsarnok, ami nemcsak a vásárok tartására lesz alkalmas, hanem a benne lévő kilenc üzlethelyiség folyamatos gazdasági lehetőséget nyújt majd a vállalkozóknak.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóságának koordinálásában már épül a tűzoltólaktanya. Az alapkövet tavasszal tették le, a befejezés év végére várható. A városnak korábban önkéntes tűzoltósága volt, 2013 óta pedig a hivatásos katasztrófavédelmi őrse van. Jelenleg egy átalakított önkormányzati épületben vannak a tűzoltók.

Az Európa Parkkal szemben befejeződött a Debreceni Egyetemmel megkötött kutatásfejlesztési és innovációs együttműködési megállapodás révén létrejött Tudományos és Technológiai Park infrastruktúra-fejlesztése. Ott a speciális, igényes technikát követelő beruházások is megtalálják a számukra minden igényt kielégítő helyet.

CH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában