Előterjesztés

2022.10.25. 15:58

Hamarosan átadják az extrémsport parkot a Tócóvölgyben

Forrás: Barcsa Lajos Facebook-oldala

A Sportcentrum Kft.-t jelölheti ki a közgyűlés a Tócóvölgyi Extrémsport park üzemeltetőjének, amennyiben elfogadja a testület Racsmány Gyulának, a Vagyonkezelési Osztály vezetőjének a javaslatát a csütörtöki ülésen.

„A debreceni kerékpársportnak komoly hagyományai vannak, a 19.-20. század fordulóján kettő nyitott kerékpáros pálya is létezett a városban. Debrecen önkormányzata többször elnyerte a Kerékpárosbarát Település címet. A város folyamatosan fejlődő kerékpárút hálózatának köszönhetően egyre többen választják a kerékpározást akár sportszervezet keretein belül is. A kerékpársportot országos szinten sújtó, a sportág fejlődése szempontjából egyik legnagyobb hiányosság az alap infrastruktúra hiánya. Az országos helyzethez hasonlóan Debrecenben a biztonságos kerékpáros sportolás feltételei nem adottak” – írja az előterjesztés.

A kerékpározás és a kerékpársport iránt érdeklődő lakosság igényei kiszolgálása érdekében az önkormányzat kérelmet nyújtott be a Miniszterelnöki Kabinetiroda által – a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség  bevonásával – az Aktív Magyarország Program részeként kiírt Országos Bringapark Program pályázatára. Az önkormányzat kérelmét elfogadták és 50 százalékos önerő mellett 50 százalékos támogatást biztosító bruttó 17 millió forint összegben (utófinanszírozással) a Tócóvölgyi Extrémsport park kialakítását támogatták. A beruházás az Országos Bringapark Program pályázata mellett támogatást nyert el az Országos Gördeszka Programra keretében kiírt pályázatból is, melynek összege bruttó 30 millió forint (utófinanszírozással). A beruházás fennmaradó költségeit az önkormányzat „A Tócóvölgy gazdaságélénkítő környezeti megújítása” tárgyú projektből finanszírozza (utófinanszírozással). A támogatás intenzitása az elszámolható költségek 100 százaléka.

A megvalósítás helyszíne egy önkormányzati tulajdonú terület, a Derék u. 33. szám alatti ingatlan nyugati (Tócó patak felőli) 7 ezer 700 négyzetméter nagyságú része. Az ingatlan a Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. ingyenes használatában áll. A beruházás keretében kialakítandó a kiszolgáló funkciót magába foglaló konténerépítmény mellett, egy gördeszkás pálya, egy bmx pálya, egy profi, illetve egy gyerek pump track pálya, és egy extreme triál pálya is.

„A beruházás műszaki-átadás átvételi eljárásának lezárása közeledtével az aktiválás előtt a működés mihamarabbi megkezdése érdekében szükséges a létesítmény üzemeltetőjének kijelölése. Tekintettel arra, hogy a támogatói okiratban üzemeltetőként a Sportcentrum Kft. került kijelölésre, továbbá a szóban forgó ingatlanon lévő egyéb létesítmények üzemeltetője is a Sportcentrum Kft., javasoljuk, hogy a közgyűlés jelölje ki a Tócóvölgyi Extrémsport park üzemeltetőjének a Sportcentrum Kft.-t” – áll az előterjesztésben.

A műszaki átadás-átvételi eljárás lezárását és a beruházás aktiválását követően kerülhet sor a létesítmény Sportcentrum Kft. részére történő ingyenes hasznosításba adására, mely újabb közgyűlési döntést igényel.

HBN
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában