Elmélet és gyakorlat

2022.09.13. 12:53

A Brassai 29 diákja kezdte meg képzését a Vitesconál

Modern környezetben szerezhetnek hasznos tudást a mechatronikát tanulók.

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Szeptemberben 29 diák kezdte meg a duális képzését a Vitesco Technologies déli ipari parki komplexumában. A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) Brassai Sámuel Műszaki Technikumának 11. d osztályos mechatronikai technikus tanulói elméleti és gyakorlati tudásra is szert tehetnek a legmodernebb technikai körülmények között.

– Amikor 2014-ben elkezdtük a Déli Ipari Park fejlesztését, célul tűztük ki, hogy modern, 21. századi munkalehetőségeket teremtsünk. Ha ma valaki végigsétál a Vitesco debreceni gyáregységében, láthatja, hogy a kor elvárásainak megfelelő ipartechnológiájú munkahely várja majd a Debreceni Szakképzési Centrumban végző diákokat – hangsúlyozta Barcsa Lajos kedden, a vállalat és a DSZC közötti együttműködési megállapodásról szóló sajtótájékoztatón. Debrecen alpolgármestere elmondta: a városba érkező cégeknek minden esetben javasolják, hogy a helyi képzési intézményekkel szoros kapcsolatot építsenek ki, mellyel stabil, folyamatos munkaerő-utánpótlást biztosíthatnak maguknak.

Megalapozhatják a jövőjüket

– A háttérben folyamatos a szakképzési centrum infrastrukturális fejlesztése, de emellett a tudás fejlődése is kiemelt jelentőségű. A DSZC és a Vitesco között 2019 óta már egy komoly együttműködés van, mostantól pedig 29 brassais diák vesz részt duális képzésben. Előremutató ez a közös munka, hiszen egy világszinten is jegyzett cégnél alapozhatják meg jövőjüket a fiatalok, s ezáltal folyamatosan biztosíthatja minőségi munkaerejének pótlását – húzta alá a városvezető, hozzátéve:

a mechatronikai technikus tanoncok három napot az iskolában, két napot pedig a gyáregységben töltenek majd egy héten.

Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója elmondta: 2019-ben kezdődött a szakképzés azon átalakítása, melynek célja, hogy az addigi képzéseiket még közelebb tudják vinni az ipari technológiákhoz, és a vállalati igényeket hatékonyabban ki tudja szolgálni a város.  

– A Vitesconál minden adott, hogy oktatóink és diákjaink a lehető legkorszerűbb tudást sajátítsák el. A világ legmodernebb technológiáit ismerhetik meg az elektronika és a mechatronika területén – fogalmazott Szilágyi Sándor. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a gyakorlati képzések kaptak hangsúlyt a vállalati környezetben, azonban a Vitesco falai között már az elméleti tudás átadása is fontos szerephez jut. – Az elmúlt hetekben megtörtént az oktatók képzése, a mai nappal pedig a tanulók is megkezdik a gyakorlatukat a cégnél. A duális oktatás helyi történetében pedig most fordul elő először, hogy egy cég egy teljes osztályt fogad elméleti és gyakorlati képzésre – hangsúlyozta.

Szakmai elismerésekkel

Lukas Juranek, a Vitesco Technologies Hungary Kft. úgy fogalmazott: az ünnepélyes sajtóesemény jól tükrözi az intézményfenntartó és a vállalat közötti együttműködés jelentőségét. – Jelentős az az út, amit 2019 óta közösen megtettünk. Nemrég ugyanitt jelentettük be közös rendezvényünket, a Szakma Fesztivált, ma pedig elindítjuk azt a képzési programot, amelyben a Brassai iskola 11. évfolyamos mechatronikát tanuló diákjai mélyíthetik el tudásukat. Büszke vagyok arra, hogy 29 tanulót köszönthetünk a kollégáink között – fogalmazott.

Mint rámutatott, a szakmai tudásátadás mellett figyelmet fordítanak arra is, hogy a fiatalok jól érezzék magukat a vállalati környezetben.

Ezért többek között tábort és ifjúsági fórumot rendeznek számukra, és szakmai díjakat is kiosztanak majd. 2023. szeptemberében pedig elkezdődik az elektronikai technikumon tanulók duális képzése is.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában