Fotókkal

2022.07.06. 14:58

Kocka-kincsek a nevelőszülőkkel élőknek

Jó tündérek szállítottak több mint kétezer gyermeknek Lego-csomagot szerdán.

Forrás: Kiss Annamarie

A Kelet-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ Debreceni Reménysugár Gyermekotthonában vehettek át kocka-kincseket nehéz sorsú gyerekek szerdán. A borsodi központú Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület Jó Tündér Szolgálata a „Most vagyok gyerek” program céljául azt tűzte ki, hogy ötezer hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő, a gyermekvédelemben és nevelőszülői hálózatban cseperedő csemetét örvendeztet meg. Az egyesületet vezető Galyasné Dósa Katalin elmondta, mivel a LEGO Csoport és a Kárpátok Alapítvány támogatásának hála nagyszámú, 8,3 millió forint értékű játékban gondolkodhattak, az ország keleti régiójára is kiterjesztették a tündértevékenységüket. – Főállásban ellátott jogi képviselő vagyok, a helyi kollégáim révén tudtam, hogy jó helyre kerülhetnek itt a játékok – fogalmazott.

A gyermekvédelmi központot vezető Miklósi Erzsébettől megtudtuk, öt megyében a nevelőszülői hálózatot, a cívisvárosban pedig tizenegy lakásotthont, illetve egy gyermekotthont működtetnek, összesen 2300 fiatalnak igyekeznek megfelelő hátteret biztosítani.

Miklósi Erzsébet és Galyasné Dósa Katalin az átadón
Forrás: Kiss Annamarie

Idő kell a kötődéshez

Ahogyan teszi ezt Csontos Erzsébet is, aki három fiúval érkezett az eseményre Püspökladányból. – Négyéves volt a fiam, amikor özvegy lettem. Idővel a fiam kérdezgette, hogy neki miért nincs testvére? – idézte fel a pillanatot, amikor először megfogalmazódott benne a nevelőszülővé válás vágya. A korábban ruházati eladóként, majd biztosítási üzletkötőként dolgozó Erzsébet kilenc éve gondoskodik a nagyobbakról, akik testvérek. Hangsúlyozta, rengeteg örömöt okoz ez a hivatás, sok szeretet kap a gyerekektől, úgy érzi, szépen kialakult a kötődés közöttük. Derűs szavaiból azért az is kitűnt, hogy a bizalom kialakítása sosem könnyű a súlyos terhekkel érkező kicsikkel. A hatéves Stefánnak például ő a harmadik nevelőszülője. Ám annál nagyobb öröm a fejlődést látni, amelyet az óvodai szakvélemények is visszatükröznek. A legnagyobb nehézsége e hivatásnak most inkább az anyagiakban mutatkozik meg. Az árnövekedést ugyanis nem követte az ellátmányra fordítható összeg. Erzsébet kilenc éve ugyanannyi pénzből tudja a vásárlásokat kigazdálkodni. Reméli, ez hamarosan országosan változni fog. 

HaBe

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában