Fotókkal

2022.06.02. 19:48

A jövő nemzedékéért tesznek

Gyakorlóiskoláinak kiváló pedagógusait ismerte el csütörtökön a Debreceni Egyetem.

Forrás: Kiss Annamarie

Idén már hetven éve annak, hogy június első vasárnapján, amikor először köszöntöttük pedagógusnapon hazánk köznevelésében és felsőoktatásában dolgozó tanárait. Ez alkalomból Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem (DE) Tanárképzéséért-díjjal, valamint Jausz Béla-díjjal ismerték el a DE gyakorlóiskoláiban és partnerintézményeiben oktató pedagógusok munkáját június 2-án, az egyetem főépületének aulájában.

Forrás: Kiss Annamarie

– Maga a pedagógusnap egy mozgó ünnep, amely idén pünkösdvasárnapra esik. De volt időszak, amikor januárban, a magyar kultúra napján tartották – idézte fel Szilvássy Zoltán, a DE rektora. Beszédében saját középiskolai éveit idézve mutatta be, hogy milyen is egy kiváló, elhivatott pedagógus. Mint fogalmazott: ha visszagondol az ember az iskoláira nem az épületek jutnak eszébe, hanem a tanárok arca, ahogy a tananyagot átadták – Önökre is igy, a lelkületükre, kisugárzásukra fognak emlékezni egykori diákjaik – tette hozzá.

Forrás: Kiss Annamarie

– Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján egyes gyakorlóiskoláinkban kiemelkedő arányban voltak azok, akik nálunk szerették volna folytatni tanulmányaikat. Ez nem csak az egyetemnek, de a városnak is nagyon fontos, hiszen akik más városban vagy országban folytatják, azok később kevesebb eséllyel térnek ide vissza – fogalmazott beszédében Bács Zoltán, a DE kancellárja.

Forrás: Kiss Annamarie

– A mai napon a tanárokat ünnepeljük, megköszönve nekik azt a felelősségteljes és odaadást követelő munkát, amellyel a felnövekvő generációkat nevelik. A tanári pályafutás több mint szakma. Ez hivatás. Az egyetemi tanárképzés mélyen beágyazott mind az egyetemben, mind a régióban. A Debreceni Egyetem 1912-es indulásától kezdve működik – hangsúlyozta beszédében Forisek Péter, a DE Tanárképzési Központjának főigazgatója. A gyakorlóiskolák tanulóinak idei versenyeredményei közül kiemelte: a Kossuth Gimnázium tanulója országos középiskolai tanulmányi versenyen ért el negyedik helyezést, míg a Balásházy iskola kertész tanulója országos első lett a kertésztanulók szakmai versenyén.

Az ünnepségén végén adták át az idei elismeréseket. Klebelsberg Kunó-díjat vehetett át a Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára, Krakomperger Zsolt. A Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjában részesült Pósánné Rácz Annamária oktatási igazgató. Végül Jausz Béla-díjat vehetett át Bikesicsné Ország Katalin (DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma), Homolya Ferenc (Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Irinyi Tamás (Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona) és Szanics Anikó (DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája).

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában