Sikeres pályázatok

2022.05.25. 17:37

Több mint 172 millió forint támogatás érkezett vidéki városaink civil szervezeteihez

Ingatlanvásárlásra és -felújításra, kisbusz beszerzésére és rendezvényszervezésre is pályáztak megyénk 5 ezer fő feletti lakosságszámmal rendelkező településeinek civil szervezetei a Városi Civil Alap felhívásaira. Hajdú-Bihar Megye 88 egyesülete, alapítványa összesen 172 millió 650 ezer forintot nyert.

A támogatásból rendezik meg idén Tégláson a hagyományos, városok közötti íjászcsapatversenyt is | Fotó: Téglás önkormányzata-archív

A tavaly indult hazai támogatási forma célja, hogy az 5 ezer fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek részére is elérhetővé tegye azon célok támogatását, amelyek a Falusi Civil Alap terhére támogatásban részesülhetnek. A pályázók ingatlanberuházásra és -felújításra, gépjármű- és eszközbeszerzésre, kommunikációs tevékenységek támogatására és rendezvényszervezésre nyújthattak be támogatási kérelmet. 

Ingatlant vesznek, s újítanak 

– Az általunk üzemeltetett állatmenhely ingatlanát jelenleg béreljük. Az elnyert 5 millió forint támogatásból szeretnénk ezt megvásárolni, hogy később ott további fejlesztéseket tudjunk majd eszközölni – mondta megkeresésünkre Mészáros Gabriella, a Berettyóújfalui Kóbor Mancsok Állatvédő Egyesület elnöke. Hasonlóan ingatlanfejlesztésre nyert 5 millió forint támogatást a hajdúdorogi székhelyű Fehér Bot Alapítvány is. 

– Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nyújtunk szolgáltatásokat fogyatékkal élő személyek számára. A székhelyünk Hajdúdorogon van, itt biztosítunk támogatott lakhatást, támogató-, tanyagondnoki és fejlesztőszolgáltatásokat. Akkreditált foglalkoztatóként rehabilitációs foglalkoztatók is vagyunk megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő személyek részére – tudtuk meg Szabóné Bokis Edina kuratóriumi elnöktől. Céljuk egy korábban vásárolt ingatlanuk felújítása, ahol 10 fogyatékkal élő fiatal lakhatását és foglalkoztatását tudják majd biztosítani. 

– Az alaptevékenységünk fogyatékkal élő személyek ellátása, de van vállalkozói tevékenységünk is, mint a mezőgazdasági gazdálkodás, méhészet és zöldségter­mesztés, amelyek bevételeit az alapítványi tevékenységére fordítjuk. Ebből tudjuk a felújítások önerejét is biztosítani – tette hozzá a kuratóriumi elnök. A kivitelezőket már kiválasztották, így akár már ősszel elkészülhetnek a felújításokkal. 

Egykor fürdőház volt, ma közgyűjteményként üzemel a nádudvari Kincsesház. A 120 éves, impozáns épületet korábban pályázati forrásból részben már fel tudták újítani, a most elnyert 4 millió forintnak köszönhetően tovább folytatódhat a restauráció. 

– A korábbi pályázatból forráshiány miatt kimaradtak a régi, nagy faajtók, így azokat szeretnénk felújítani, illetve az utcafronti szocreál kerítés helyett egy fakerítést fogunk csináltatni – ismertette Ludmanné Papp Ilona, a nádudvari Közgyűjteményi Alapítvány kuratóriumi elnöke. Eredetileg 8 millió 200 ezer forintra pályáztak, amelyben benne lett volna még az udvar öntözőrendszerének kiépítése is. 

Saját kisbusszal a fellépésekre 

Évente átlagosan 20-25 fellépése, programja van Hajdúnánáson kívül a Cifraszűr Néptánc Egyesület csoportjainak, amelyekhez nagyon jól hasznát fogják venni annak a kisbusznak, melyet az elnyert 4 millió forint támogatásból – némi önerő bevonása mellett – szereznek majd be. 

– Nagyban megkönnyíti majd az utazásainkat a versenyekre, fellépésekre, táborokba, valamint a helyi rendezvényeink logisztikai feladataiban is hasznát fogjuk venni az új járműnek. Nyaranta általában 3-5 tánctáborban és fesztiválon szoktunk részt venni – mondta Márton Attila elnök, aki hozzátette: Hajdúnánáson mintegy 500 gyermek és felnőtt tagja az egyesület fenntartásában lévő valamelyik csoportnak. 

Egyebek mellett történelmi íjászattal és hagyományőrzéssel foglalkozik a téglási Turáni Sólyom Hagyományőrző Egyesület. A Városi Civil Alapból 2 millió forintot nyert a szervezet, amelyből a hagyományos rendezvényét, a Legjobb Íjászok Városa országos versenyt rendezi meg a tervek szerint idén szeptember első hétvégéjén. 

– Ez egy kétnapos csapatverseny, amelyre a jelentkező települések 5-5 versenyzőt delegálhatnak. Feladatuk, hogy a városi sportpályán felállított 35 célt teljesítsék. Tavaly összesen 45 induló csapat volt – mondta Gerhardt Róbert, az egyesület elnöke. 

Bekecs Sándor 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában