International Food Day

2022.05.13. 16:40

Elhozták Debrecenbe a nagyvilág ízeit

Saját kultúrájukból hoztak ízelítőt az egyetem külföldi hallgatói.

Forrás: Czinege Melinda

Ázsiai, afrikai és az óceánon túli országok ételeiből is készültek a Debreceni Egyetem Főépülete előtti téren péntek délután az International Food Day szervezői. Két év szünet után tért vissza az egyetem legnagyobb nemzetközi hallgatói rendezvénye.

– Nagyon hálás vagyok azért, hogy Jenei Attila professzor vezetésével ismét meg tudjuk tartani ezt a rendezvényt és fantasztikusnak tartom, hogy ilyen sok csapat csatlakozott a kezdeményezéshez - fogalmazott köszöntőjében a szervezők képviseletében Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Jenei Attila, az egyetem Nemzetközi Oktatási Koordinációs Központjának igazgatója elmondta: a Food Day-t 2005-ben indították el azzal a céllal, hogy közelebb hozzák az egyetem nemzetközi hallgatóit egymással és a magyar hallgatókkal. Az International Food Day a külföldi hallgatókat tömörítő hallgatói részönkormányzat, az International Student Union (ISU) legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye az intézményben.

– A Debreceni Egyetem nagy figyelmet fordít a külföldi hallgatóira, hiszen 122 ország több mint hétezer külföldi diákja tanul nálunk, vesz részt az intézmény életében. A kulináris hagyományok a nemzet kultúrájának szerves részét képezik. Nincs ez másként Magyarországon sem, ahol történelmünk és mindennapi életünk kiemelt része a gasztronómia - fogalmazott beszédében Harsányi Endre, az egyetem agrár- és élelmiszertudomány fejlesztéséért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettes.

A International Food Day 2022. eseményére kilátogatók a világ minden tájáról találkozhattak különleges ételekkel, mint például a fülöp-szigeteki csirke-adobo, a bangladeshi pulao, vagy a kínai chuan-cuan. Mindezek mellett az egyetem mexikói, malajziai, kolumbiai, ghánai és kambodzsai hallgatói is mosolyogva kínálták hazájuk ételkülönlegességeit. A gasztronómiai élményekhez pedig csatlakoztak a résztvevő nemzetek táncai, viseletei és zenéi is.  

Az egyetem magyar hallgatói érdeklődésünkre elmondták: örülnek az ilyen rendezvényeknek, szeretnek új ételeket kipróbálni, más kultúrákkal megismerkedni. Volt közülük olyan is, aki nem csak fogyasztja, de szívesen meg is tanulja olyan külföldi ételek elkészítésének a fortélyát, mint például a szusi.

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában