Mezőgazdaság

2022.05.17. 09:50

A megyei termőföldeket is ellenőrizni fogja a hatóság

A hasznosítási kötelezettség mellett vizsgálják az ingatlanok parlagfű-fertőzöttségét is.

Törvényi kötelezettség a termőföld hasznosítása | Fotó: Napló-archív

Fotó: Kovács Péter

Határszemle-ellenőrzéseket tart a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal május 16. és szeptember 30. között. A hatóság munkatársai ez idő alatt felülvizsgálják azt, hogy a földtulajdonosok, földhasználók a törvényben meghatározott módon hasznosítják-e földjeiket. Hiányosság esetén először figyelmeztetnek, majd, ha ez nem jár eredménnyel, bírságot szabnak ki. 

– A mindenkori földhasználónak törvényi kötelezettsége a termőföld hasznosítása. Ez alapján azokat vagy a művelési águknak megfelelő termeléssel kell hasznosítani, vagy termelés folytatása nélkül – a talajvédelmi előírások betartása mellett – a gyomnövények megtelepedését és terjedését kell megakadályozni – tájékoztatott a Napló megkeresésére a megyei kormányhivatal sajtóosztálya. Utóbbi alól kivételt képeznek a szőlő- és gyümölcsültetvények, melyek kizárólag a művelési águknak megfelelően hasznosíthatóak. – A határszemle-ellenőrzések során a kormányhivatal szakemberei a hasznosítási kötelezettség teljesítésének ellenőrzése mellett vizsgálják a termőföldek esetleges engedély nélküli igénybevételét, a művelési ágak természetbeni és ingatlan-nyilvántartási egyezőségét, valamint az ingatlanok parlagfű-fertőzöttségét – emelte ki tájékoztatásában a hatóság. 

A hivatal munkatársai Álmosd, Bagamér, Berettyóújfalu, Debrecen I. és II. kerület, Földes, Gáborján, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúbagos, Hencida, Kokad, Létavértes, Monostorpályi, Nádudvar, Nagyrábé és Szentpéterszeg településeken tartanak ellenőrzést megközelítőleg 105 ezer hektár területen, mely a megye erdő nélküli termőterületének csaknem 25 százalékát fedi le. 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában