Az utolsó simításokat végzik

2022.04.10. 08:41

A végéhez közelít a folyási Egészségház beruházása

A 320 lelket számláló település lakossága heteken belül teljesen új, modern orvosi rendelőt vehet igénybe.

Heteken belül teljesen befejezik az új Egészségház építésének munkálatait Folyáson

Forrás: Önkormányzat

A beruházáshoz 2020-ban nyert nettó 58 millió forint támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban az önkormányzat. A forrás nem volt elegendő a teljes beruházáshoz, többek között az egyre emelkedő építőanyag­árak miatt. De nemcsak ez okozott problémát, hanem az esetlegesen felmerülő építőanyag-hiány is. Időszaki leállások voltak a fejlesztés folyamán, ugyanakkor elmondható, hogy összességében jó tempóban halad a korszerűsítés. 

 

Jelenleg az építkezés utolsó munkálatait végzik a szakemberek. Folyik a belső burkolás, a tetőfedést hamarosan befejezik, a jövő héten pedig várhatóan felszerelik a napelemeket. Az új Egészségházra egyebek mellett azért volt szükség a településen, mert a korábban használt épületet már nem lehetett volna gazdaságosan felújítani. Megkeresésünkre Magyar Sándor polgármester elmondta, hogy a korábbi intézményt évtizedekkel ezelőtt újították fel. Annak még saralt padlása volt, elavultak a nyílászárói és a fűtésrendszere, megrepedtek a falai és a födém is, víz elleni szigetelés hiányában pedig rendszerint feláztak a falai. Az épületet teljesen lebontották, annak helyén alakítják ki az új rendelőt akadálymentes parkolóval, telefonközponttal, riasztóberendezéssel. 

 

Külön várókat hoznak létre 

 

Az ellátással nincs probléma a településen, a jövőben is működik majd a felnőttházi- és a gyermekorvosi, valamint a védőnői szolgálat. Ugyanakkor változás lesz, hogy ezek a szolgáltatások mind külön váróban és külön rendelőben működhetnek majd. – Külön helyiségben fogadhatják majd a beteg és az egészséges pácienseket az új rendelőben. A várókban külön kiszolgálóhelyiségeket hozunk létre, mosdóval és mozgáskorlátozott mellékhelyiséggel. Egyebek mellett visszaépítünk egy megújuló energiát hasznosító kazánt – mondta a település első embere. 

 

Változik majd a komfortérzet 

 

Jelenleg hetente kétszer rendel a felnőttháziorvos, egyszer a gyermekorvos és a védőnő. A tervek szerint az új rendelő felépülésével változhatna a mostani rendszer, és bővíthetnék a rendelési napokat, ezzel kapcsolatban a jövőben egyeztetne az illetékesekkel a település vezetősége. 

 

– Attól függetlenül, hogy alacsony lakosságszámú településről van szó, az itt élő emberek is megérdemlik, hogy korszerű rendelőbe járjanak, ne pedig egy régi, elavult épületbe. Úgy gondolom, elengedhetetlen, hogy a mai kor igényeinek megfelelő szolgáltatást nyújtsuk a lakosságnak. Főként azért, mert így tehetünk annak érdekében, hogy a fiatalok helyben maradjanak, és ne másutt keressék a boldogulásukat – tette hozzá Magyar Sándor. 

 

Kiemelte azt is, hogy a fiatalok megtartása mellett a képviselő-testület további célja az idős lakosság komfortérzetének javítása. Egyebek mellett a falugondnoki szolgálat segíti az időseket abban, hogy az orvoshoz eljussanak, ha más módon nem tudnak, továbbá működik házi segítségnyújtás is, melyben három szakképzett gondozónő 21 idős mindennapjait támogatja Folyáson.

 

BBI 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában