Több mint százmilliós beruházás

2022.03.25. 14:27

Vásárcsarnokot avattak Hosszúpályiban

Két ütemben, mintegy 110 millió forintból épült meg az új piac.

Forrás: Czinege Melinda

Befejezték a hosszúpályi piac fejlesztésének második ütemét: a beruházást hivatalosan pénteken adták át.


A fejlesztés első üteme csaknem 57 millió forintból – 2,5 millió forint önkormányzati önerőből – épült meg és 2020 augusztusában adták át. A második üteme 53 millió forintból valósult meg. A fedett piactér területe jelenleg mintegy 1500 négyzetméter, a mostani beruházásban összesen húsz árusítóhellyel bővült. Zara András polgármester az ünnepségen mondott köszöntőjében kiemelte: a fejlesztés nem csak a település életére gyakorol nagy hatást, a térségben is kiemelkedő szerepe van.


– A környék összes településéről, sőt nagyobb városokból is járnak hozzánk rendszeresen a piacra. A vásárcsarnok lehetőséget ad a helyi termelőknek, a gazdáknak, az árusoknak, ez nagyon fontos. Ugyanakkor rendezvények megtartásához is helyszínt biztosít – emelte ki a polgármester. A magyar kormány célkitűzései között szerepel annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy a helyi termékeket helyben árusítsák a termelők, a piac megvalósításával pedig ez az elképzelés is teljesülhet.

 

A fejlődés nem áll meg


Az ünnepségen Vitányi István országgyűlési képviselő arra emlékeztetett: a beruházások sora a piactér átadásával nem ér véget. Mint mondta, megkezdődhet a 4808-as út fejlesztése, a korszerűsítésre kész, engedélyes tervek vannak. Az egymilliárd forintos beruházás mintegy 7,7 kilométer felújítását, 14 buszöböl kialakítását, továbbá hidak korszerűsítését foglalja magába. Hozzátette: ezen túlmenően 350 millió forintból megújul Hosszúpályiban a településtáblától településtábláig tartó útszakasz. Kiemelte azt is, hogy mintegy bruttó 800 millió forintból jelenleg is zajlik a helyi általános iskola felújítása. A helyi bölcsődefejlesztési projekt pedig már a végéhez közeledik.


– Hosszúpályi az utóbbi időben – beleértve az útfelújítást – több mint négymilliárd forint pályázati támogatást nyert. Bízunk benne, hogy az elkövetkezendő időben is lehetőségünk lesz további pályázati forrásokhoz segíteni Hosszúpályit – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.A település vezetésének tervei között az útfejlesztés mellett a kerékpárút-hálózat kialakítása is szerepel. Az elképzelés megvalósítása a következő évek feladata lehet.Az átadó ünnepségen Zara András polgármester a Bocskai-szablya történelmileg hiteles másolatát vehetett át Pajna Zoltántól, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnökétől. Az ereklye szimbóluma a megyénkbeliek összetartozásának, és jelképe mindannak, ami a közös örökségünk, továbbá annak, hogy a jövőt is együtt képzeli, gondolja át Hajdú-Bihar. Ez az ország csak úgy mehet előre, ha valamennyien minden reggel úgy kelünk föl, hogy többet akarunk tenni annál, mint amit előző nap tettünk – jegyezte meg a megyei önkormányzat elnöke. 

 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában