Debreceni ambíciók

2022.03.18. 10:47

Svéd professzor látogatása az egyetemen

Nagy Péter, Elias Arnér, Kossa György és Csernoch László

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Egyetemmel ismerkedett és előadást is tartott március 18-án, pénteken Elias Arnér svéd professzor, aki a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány munkáját támogató Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület tagja. A stockholmi Karolinska Intézet Biokémiai és Biofizikai Intézet professzora az előadást megelőző sajtótájékoztatón elmondta, mély benyomást tett rá, milyen ambiciózus az intézmény. 

 

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem azzal, hogy a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület (TTTT) megkezdi működését – jelentette ki Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

– Olyan magasan kvalifikált kutatók segítik a kuratórium munkáját, akik nemzetközi és hazai példákon keresztül különböző módszertanokat tudnak bemutatni, és azok ütköztetésének eredményeként mindenki számára hasznos jövőképet vázolhatunk fel, természetesen közösen az egyetem polgáraival; ez alapján pedig elérjük azt a célunkat, hogy intézményünk Közép-Kelet-Európa legjobb egyeteme legyen 

– mondta. Hozzátette: ebben támogatja az alapítványt Elias Arnér. Rá és a TTTT valamennyi tagjára igaz, hogy az egyetem nemzetközi kollaborációját erősíti, nemzetközi beágyazását tovább mélyíti, támogatja azért, hogy az egyes tudományágakban és kutatási projektekben szorosabb kapcsolatok jöjjenek létre szerte a világban, elősegítve olyan eredmények megszületését, amelyek az emberiség javát szolgálják.

 

Elias Arner reményét fejezte ki, hogy – a TTTT többi tagjával egyetemben – hozzájárul az egyeten  továbbfejlődéséhez, és elárulta, nagyon várja a közös munkát. – Mély benyomást tett rám, amit itt láttam, nemcsak az egyetem komoly múltja, hanem az is, hogy érzékelhető, milyen jelentős törekvésekkel, ambíciókkal rendelkezik az intézmény. Az oktatás, a tudomány, a kutatás az egyetlen terület, ami kulcsfontosságú szerepet játszik az emberiség fejlődésének továbbvitelében, és ennek lényeges aspektusa, hogy nemzetközi és együttműködésen alapuló legyen – hangsúlyozta. – Nagyon jó azt látni, hogy a TTTT-ben számtalan tudományterület képviselteti magát, ami rendkívül előremutató lehet az egyetem jövője szempontjából.

Elias Arner nagyon várja a közös munkát
Forrás: Kiss Annamarie

Nagy Péter, a TTTT elnöke szerint a testület a Debreceni Egyetem különböző mutatóinak javításában komoly segítség lehet, létrehozása pedig kilépési lehetőség az egyetem számára. Elias Arnerről elmondta, világhírű tudós, oktatóként is elismert, nemzetközi tapasztalatai rendkívüliek, gyakorlatilag minden földrészen van együttműködési tevékenysége. Fontos az is, hogy a svéd professzor széleskörű ipari kapcsolatokkal rendelkezik, saját tudományos munkájából több szabadalma van, melyek már a napi gyakorlatban hasznosulnak.

 

Csernoch László tudományos rektorhelyettes kiemelte: ma a tudomány nem valósítható meg együttműködés nélkül. 

– Nincs olyan, hogy egy kutatócsoport egyedül, saját maga, egyetlen laboratóriumban nemzetközi szintű tudományt csináljon. Akkor tudunk igazán előrelépni, és a társadalom számára hasznos dolgokat előállítani, hogy ha több szempontból, több kutatócsoport által együttműködve közelítünk meg egy problémát, így adunk rá választ. Ebből egyértelműen következik, hogy a nemzetközi kitekintés és a TTTT létrehozása alapvetően szolgálja az egyetem, de a társadalom igényeit is 

– hangsúlyozta. Szerinte az, hogy a Debreceni Egyetem munkatársai nemzetközi kutatási projektekbe be tudnak kapcsolódni, és a nemzetközi tudományos élet élvonalába kerülhetnek, amellett, hogy emeli az egyetem rangját, hozzájárul ahhoz is, hogy az általuk a hallgatók felé átadott tudás a mindenkori legmodernebb és leginkább hasznosítható legyen, Sőt, egy jól körülírható életpályamodellt is mutat azon hallgatóknak, akik úgy döntenek, a tudományban, a társadalomért működve kívánnak dolgozni.

Kossa György egy régi típusú (papír alapú) leckekönyvet is magával hozott. Elmondta, hagyományt kívánnak teremteni; neves, elismert kutatók előadásuk után aláírják azt, majd később elhelyezik az egyetemi könyvtárban, megőrizve az utókornak.

 

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában