Megyeközi együttműködéssel

2022.03.09. 18:21

Letették az alapkövét a fél milliárdos beruházásnak: kerékpárút épül Polgár és Tiszaújváros között

Várhatóan az idén elkészülhet mintegy 8 kilométer új kerékpárútszakasz Polgáron, valamint annak külterületén Tiszaújváros irányába.

Forrás: Molnár Péter

A beruházás alapkövét szerdán, ünnepélyes keretek között rakták le a Király-ér hídja melletti területen.

 

– Tíz éve is annak, hogy Polgár és Tiszaújváros vezetése együttműködési megállapodást kötött többek között arról, hogy a két település között kerékpárutat létesítsen. Teltek az évek, és mi vártuk a lehetőséget arra, hogy ehhez a szándékhoz legyen forrás is. Ez forrás végül az előző uniós finanszírozási ciklusban nyílt meg előttünk – idézte fel Tóth József, Polgár polgármestere.

 

A városvezető elmondta, az öt éve elnyert támogatás felhasználásához hosszú folyamatok vezettek, melynek része volt a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a tervezés és a közbeszerzési eljárás lefolytatása is.

 

– Bár volt néhány kritikus pillanat, a képviselő-testület soha nem bizonytalanodott el annyira, hogy ezt a beruházást ne akarja megvalósítani. Szerencsére voltak ezekhez partnereink, akik nem csak szavakban, hanem cselekedetekben is fontosnak tartották, hogy a fejlesztés létrejöjjön – utalt többek között arra, hogy Tiba István országgyűlési képviselő közbenjárására 90 millió forint kormányzati többlettámogatást is kapott az önkormányzat a fejlesztés megvalósítására.

 

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kiemelte, hogy az előző uniós finanszírozási ciklus tervezése során szoros kapcsolat alakult ki mind a város, mind a megyei önkormányzat, mind pedig a kormányzat között.

 

– Akkor van infrastrukturális fejlesztésre szükség, ha az emberek ezt valóban úgy érzékelik, hogy ez az ő fejlesztésük. Nagyon sokan hajlamosak vagyunk itt mindig abba a tévedésbe esni, hogy milliárdokról beszélünk, és gyakorlatilag projekteket látunk magunk előtt, de valljuk be őszintén: ennek csak akkor van értelme, hogyha látjuk azt is, hogy kik azok, akik használják és ők valóban úgy gondolják, hogy jól döntöttek azok, akik ezeket a projekteket támogatják – hangsúlyozta Pajna Zoltán. Az ünnepélyes alapkőletételt egy flashmob is kísérte, amelyre közel százan érkeztek kerékpárral.  

 

– Hitet tettünk arra, hogy megépítjük ezt a kerékpárutat és most meg is tartjuk a hitünket - fogalmazott beszédében Tiba István. A térség országgyűlési képviselője is kiemelte, hogy minden beruházásnak megvan a saját bürokratikus útja, amely során az elkészült tervek alapján az engedélyeket be kell szerezni, illetve felmerülhetnek olyan problémák is, amelyek megoldásához többletforrásra van szükség.

– Ilyenkor jön képbe a megyei közgyűlés elnöke, a Pénzügyminisztérium és az országgyűlési képviselő. Úgy gondolom, hogy azokat a feladatokat - hogy a szükséges forrásokat előteremtsük - végrehajtottuk - fogalmazott. Tiba István elmondta még, hogy a mostani beruházás után már csak 900 méter hosszú kerékpárút megépítése szükséges a megyehatárig, amelynek tervezése, a hozzá szükséges források előteremtése már folyamatban van.  

 

A fejlesztésre 400 millió forint uniós forrást, továbbá 90 millió forint kormányzati támogatást fordíthat az önkormányzat, mely összegekhez önerő biztosítása is szükséges. A beruházás során új kerékpárút épül a megyehatár és Polgár közötti külterületi szakaszon, a Király-ér felett pedig egy önálló kerékpárhidat létesítenek. A város belterületén, a 3324-es számú országos közút területén kétoldali kerékpársávot alakítanak ki.

 

Harmadik beavatkozásként a Rákóczi Ferenc utca mintegy 2 kilométeres szakaszán, a meglévő burkolaton alakítanak ki kerékpáros nyomvonalat. Ez a szakasz egy településközpontot északi irányban elkerülő, biztonságosabb útvonalat is jelent.

 

A fejlesztés negyedik pillérének célja a temető megközelítését szolgálja a Bacsó Béla utca – Árpád utca – Botond utca vonalán. Itt egy fedett kerékpártárolót is kialakítanak, amely illeszkedik a városképhez. Az ötödik beavatkozás során pedig kerékpáros nyomvonalat építenek ki a Rákóczi Ferenc utcától a Fürdőig, ahol szintén fedett kerékpártárolókat alakítanak majd ki. A Polgár és Tiszaújváros között megvalósuló bicikliúttal egy összesen 22 kilométer hosszú, térségi jelentőségű hálózat jön majd létre.

 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában