Ukrajnai háború

2022.03.13. 13:32

Közel 600 kilogramm húst adományoztak a menekülteknek a szoboszlói vállalkozók

Több mint 500 háborús menekült van Hajdúszoboszlón, egy részük megteheti, hogy szállást bérel és ellátja magát, a többiekről a fürdővárosiak gondoskodnak.

Forrás: Tóth Imre

Körülbelül 150 főt szállásol el az In Hotel, de számos magán- és önkormányzati szálláshelyen is átmeneti otthonra leltek az orosz-ukrán háború szörnyűségei elől menekülők. Biztonságot és ellátást kapnak Hajdúszoboszlón, azonban érdemes megnézni, honnan jön a segítség. Több száz ember étkezését, szállását és egyéb szükségleteit finanszírozni bizony komoly költségekkel jár.


Több hajdúszoboszlói vállalkozó állt már az első napokban az ügy mögé. Katona Imrével, a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. ügyvezető-tulajdonosával beszélgettünk, az ő hívószavára már a kezdetekben több vállalkozó is beszállt a segítségnyújtásba: pénzalapot hoztak létre, szálláshelyet nyitottak meg. Most az egyik legnagyobb feladat az itt lévők élelmiszer-ellátása, ebbe a Lorena Étterem kapcsolódott be. 

Katona Imre
Forrás: Tóth Imre

– Szabó Attila tulajdonos felajánlotta, hogy napi 100 adagot bocsát a menekültek részére, ez felemelkedett 280-300 főre. Hajdúszoboszlón jelenleg 5-600 fő menekült van, ebből 300-nak reggelit, meleg ebédet és vacsora biztosítanak – tudatta Katona Imre. Hozzátette: – Azt láttuk, hogy a napi 300 fő étkeztetése egyre nagyobb teher lesz. A Faluvégi Hús szarvasmarhahúst, a Nagyhegyes Hús sertéshúst, a Master Good cégcsoport pedig szárnyast tud biztosítani. Már a múlt héten is volt egy nagyobb szállítmány, ezen a héten pedig közel 600 kilót szállítottunk ki a Lorenába – osztotta meg. Mivel a Szoboszlóra érkezők egy része megteheti, hogy gondoskodjon magáról, ezért azok kapnak ételt, akik jeggyel rendelkeznek. A mostani hússzállítmánnyal 5-8 napra elegendő húsalapanyagot biztosítottak, ezek elkészítéséhez szükséges egyéb alapanyagokat a segélyszervezeteknél leadott felajánlásokból biztosítják.

– Senki nem tudja, meddig tart a háború. Az első időszakban érkező menekültek 90 százalékban továbbutazók voltak, mára ez megfordult: 90 százalékuk olyan, akik itt is maradnak, éppen ezért is teltek meg a szálláshelyek – vázolta a tapasztalatait Katona Imre, aki a kezdetekben nem gondolta, hogy ekkora támogatásra lesz szükség. A létrehozott pénzalap felét, mintegy másfél millió forintot már kiutaltak a segélyszervezeteknek, akik ebből a pénzből többek között a gyógyszereket, pelenkát, tápszert vásároltak. Az ügyvezető elmondta, amennyiben szükséges, a pénzalapot bővítik, ugyanakkor az In Hotel rezsiköltségének fizetését is az ő cégei vállalták. 

 

– Mindig azt szoktam mondani, hogy akinek van, annak kötelessége adni. És mindenkinek van: van, aki a szeretetét, a munkáját, pénzt, élelmiszert vagy eszközt tud adni. Mindenkinek kötelessége adni, ezt az élet minden területén elmondom, és ennek megfelelően tesznek a cégcsoportjaik cégei, emberei, vezetői – vallja. A tulajdonos szerint azonban az állam segítsége nélkül nem fogják bírni.

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában