Komoly üzenet

2022.03.07. 10:38

Ezúttal Püspökladányba érkezett a megyei fejlesztési ügynökség állásbörzéje

Közel 30 kiállítás délután 3-ig várja az érdeklődőket a Gellér Sándor Sportcentrumban.

Sándor Judit, az FMF by Johnson Controls HR-vezetője Bodó Sándor államtitkárral és Tóth Lajos polgármesterrel beszélget | Forrás: Lévai Péter

Utolsó állomásához érkezett a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség (HBMFÜ) állásbörze-sorozata, hétfőn Püspökladányban, a Gellér Sándor Sportcentrumban közel 30 kiállító várta az érdeklődőket. Az egyenruhás szervek, az egészségügyi vonal és a helyi szakképzési centrum mellett többek között az FMF by Johnson Controls is jelen volt egy standdal. A püspökladányi telephelyű fémipari vállalat jelenleg több mint kétszáz embert foglalkoztat, azonban a folyamatos bővülés miatt újabb és újabb munkavállalókra van szükségük. 

Fizikai munkavállalókat, lakatosokat, hegesztőket folyamatosan keresünk, de jelenleg több szellemi pozíciónk is nyitott. Keresünk például raktárvezetőt, a műszaki területre pedig mérnököket. Hamarosan nyílik a harmadik telephelyünk, már ennek a fényében is vesszük fel a kollégákat

– mondta a Naplónak Sándor Judit HR-vezető, aki jó lehetőségnek tartja az állásbörzét.

 

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint az állásbörze a munkaerőpiac életében komoly üzenetet hordoz. – A javuló foglalkoztatási adatok szemmel láthatók, a térségben a korábbi 12 százalékos munkanélküliségi ráta mára 5-6 százalékra csökkent. Ez még mindig rosszabb az országos átlagnál, ebből adódik a feladat is: tovább kell hírelnünk azokat a foglalkozási lehetőségeket, amelyeket az itt megjelent cégek tudnak biztosítani – mutatott rá. Hozzátette, ebben a térségben is jelen vannak azok a fejlesztések, amelyek kis- és középvállalkozásokat érintenek, ezek a cégek nagyon sok esetben felszívják a szabad munkaerő-kapacitást. 

Az is látszik, hogy a közfoglalkoztatásban minimális tartalék van, hiszen a legrosszabb időkben 300 ezer fölött volt azoknak a száma, akik a közfoglalkoztatásban dolgoztak, most 80 ezer alatt van. A munkaerőpiacon minden szabad kézre, minden munkavállalóra szükség van, az ilyen találkozások az egymásra találást hivatottak segíteni

– vallja az államtitkár. Bodó Sándor szerint a munkabérek is jól alakultak az utóbbi években, sok olyan lehetőség van, amelyek azt segítik, hogy a nettó fizetések magasabbak legyenek.

 

Tóth Lajos polgármester többek között arról beszélt, a foglalkoztatás terén az elmúlt években a központi intézkedések jelentős eredményre vezettek, manapság már bizony keresni kell a munkavállalót. – Ezért is tartom fontosnak ezt a fórumot, ahol lehetőség van a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolatépítésre, illetve a kölcsönös információcserére – hangsúlyozta.

 

A polgármester kitért arra, Debrecen jelentős munkaerő-elszívó hatással van Püspökladányra is. – Erősíteni kell a helyi foglalkoztatás lehetőségét. A mostani önkormányzat a hivatalba lépésekor a legfontosabbak közé sorolta a munkahelyteremtést, illetve a foglalkoztatásbővítés lehetőségeit, ezen dolgozunk. Igyekszünk a bővíteni a korábban kinőtt ipari területeinket. Természetesen ahhoz, hogy a helyi foglalkoztatás bővülhessen, egyéb feltételek is szükségesek: egyrészt a város megközelíthetősége, másrészt a humánerőforrás ellátottsága – mutatott rá.

Tóth Lajos fontosnak tartja, hogy a helyi és térségbeli fiatalok megfelelő képzést kapjanak, úgy véli, a gimnáziumi képzés mellett a szakképzés jelentősége kiemelt e tekintetben.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke ismertette, március végén zárul a TOP-os forrásokra épülő foglalkoztatási paktum.

Hozzátette, a 2021-2027-es uniós ciklusban is folytatnák a Kormányhivatallal és a fejlesztési ügynökséggel közösen a foglalkoztatás-elősegítő programot. Ebben egy olyan paktumot alakítanak ki, amely a teljes megyét lefedi, nem választják külön kisebb paktumokra. 

A következő 4-5 évben is szeretnénk folytatni azt a fajta tevékenységet, ami a munkáltatói és a munkavállalói igényeket összehozza

– szögezte le. Tárkányi Judit, a HBMFÜ csoportvezetője elmondta, az utóbbi hetekben a négy börze alkalmával széles célcsoportot tudtak elérni és támogatni abban, hogy a lehetőségeket felmérje. 

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában