Színvonalas oktatás

2022.03.23. 15:11

A versenyképes tudás érdekében kezdett együttműködésbe a Debreceni Egyetem és a Siemens

Újabb jelentős állomáshoz érkezett a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A Siemens Zrt. jóvoltából valósul meg a Mechatronikai Tanszék oktatási-képzési kínálatának bővítése, amelyhez csaknem 60 millió forint értékű műszer-, szoftver- és eszközadománnyal járul hozzá a cég.

Forrás: Kiss Annamarie

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte, hogy Debrecenbe folyamatosan érkeznek olyan műszaki területen működő vállalatok, amelyek igénylik a jól felkészült, tehetséges mérnök és informatikus végzettségű fiatalokat. 

 

– Sok energiát fektetünk képzési programjaink, tantárgyi tartalmaink, specializációink fejlesztésébe. Ennek érdekében aktívan együttműködünk a különböző vállalatokkal. Az infrastrukturális fejlesztések eszközigényesek, de fontosnak tartjuk, hogy a diákok minél előbb megismerkedhessenek a legmodernebb technológiákkal – hangsúlyozta.

Forrás: Kiss Annamarie

A városban kulcsfontosságú a műszaki felsőoktatás fejlesztése. Ennek részeként az egyetem Műszaki Karán új épületszárnyat építenek, a Vezér utca végén pedig egy járműipari kutató centrum kap majd helyet. – A Siemens a 14. nevét adó ipari partnere a Műszaki Karnak. Fontos mérföldkő ez az egyetem életében, hiszen az épülő labor nem csak a tanszéké, hanem az egyetemen folyó összes képzésé is lesz – fogalmazott Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja.

Forrás: Kiss Annamarie

A cég és az egyetem kapcsolata már néhány éve tart, de sosem volt ennyire intenzív. – A Siemens számára a 4. ipari forradalom közepén minden olyan terület izgalmas, amely kapcsolatba hozható az oktatással, az automatizációval és a digitalizációval. Ez az együttműködés egy remek lehetőség, hiszen ebben a régióban komoly ipari fejlődésnek lehetünk tanúi – mondta Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója. A két szervezet tavaly kezdett el dolgozni azon a közös koncepción, mely szerint a hallgatók már az egyetemi oktatás során kipróbálhatják a cég által gyártott eszközöket. A laborban egyszerre 30 tanuló dolgozhat majd 15 munkaállomáson. A cégvezető kifejtette, hogy hardverek és szoftverek segítségével olyan környezet szimulálására lesznek képesek, amely a diákok jövőbeni munkájával megegyező. 

 

– A Siemens számára mindig az ország modernizálása volt a fő cél. Ennek érdekében számos projektben vettünk részt a közlekedéstől kezdve az ipari automatizáláson át az épületvillamosságig, amely azonban csak úgy működhetett, hogy bekapcsolódtunk az oktatásba, hiszen ez a fejlődés kulcsa – szögezte le.

 

Panyiczki-Berényi Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában