Összesen hét pályamű érkezett

2021.12.23. 12:00

Kiderült, ki nyerte a debreceni repülőtér fejlesztésére kiírt tervpályázatot

Forrás: Czinege Melinda

A BORD Építészeti Stúdió nyerte azt a nyílt tervpályázatot, melyre a Debreceni Nemzetközi Repülőtér fejlesztési terveit várták. Az eredményt Papp László polgármester ismertette a Kölcsey Központban csütörtök délelőtt. 

Elmondta, a tervpályázatnak az elsődleges célja az volt, hogy irányt szabjon a repülőtér jövőbeni fejlesztési folyamatainak. 

Tudatta, hét pályamű érkezett be, a bírálóbizottság egyhangú döntést hozott. – A pályaművek készítőinek feladata volt az új futópályára és gurulóútrendszerre vonatkozó javaslatok megfogalmazása, az új utasforgalmi terminál és környezetének, valamint egy kisgépes zóna kialakítása – közölte. 

 

A polgármester hozzátette azt is, hogy folyamatban van a kormány és az önkormányzat között egy tárgyalás arra vonatkozóan, hogy a magyar állam belép tulajdonosként a debreceni repülőteret üzemeltető gazdasági társaságba. A polgármester januárban tervezi a közgyűlés elé terjeszteni azt a javaslatot, amely ennek a paramétereit, feltételrendszerét megfogalmazza. Hozzátette, ez azt mutatja, hogy a magyar kormány elkötelezett a repülőtér fejlesztése mellett. Azt is elmondta, Debrecen gazdasági fejlődése indokolttá teszi a repülőtér kapacitásának növelését. 

 

– Amennyiben a Debrecen 2030 városstratégiai program és a kormánnyal kötött megállapodásunk ezt lehetővé teszi, a menetrendünk szerint 2022-ben szeretnénk a továbbtervezési folyamatot elindítani. 

Ha elkészülnek a tervek mind a közlekedési rendszerekre, mind a terminálépületre, utána lehet szó egy megfelelő ütemezésben a repülőtér infrastrukturális fejlesztésére. 

A továbbiakban kitért arra, legalább egy hárommilliós éves utasforgalmat lebonyolítani és kiszolgálni képes terminálépületet szeretnének létrehozni. A kisgépes zóna erősödésére számítanak, és egy új, hosszabb kifutópálya építése is szükséges a mostani, 80 méter széles, használaton kívüli pálya elbontása mellett.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő az állam légi közlekedéssel kapcsolatos fejlesztéseiről és terveiről beszélt. Ismertette, a kormány döntése értelmében két nagy, nemzetközi jelentőségű repülőtér működik az országban, a budapesti Liszt Ferenc repülőtér és a debreceni. Jelezte, a magyar kormány mindkettőbe szeretné bevásárolni magát. 

Az állam megelőlegezte azt, hogy a debreceni önkormányzat pozitív döntést fog hozni, ez azt is jelenti, hogy az állam ebbe a fejlesztési programba be fog szállni 

– fűzte hozzá. Leszögezte, egy ilyen fejlesztés sok-sok milliárd forintos, hosszú folyamat.

 

Pecsenye Béla, a Magyar Építészeti Kamara képviseletében elmondta, a pályázók az arculatra, az üzemeltetésre és fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek. Hangsúlyozta, a díjazottak ötleteit integrálni lehet majd a végleges tervbe. Vajda János, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér ügyvezetője az üzemeltetési szempontokról beszélt, kiemelte a praktikus, gyors és hatékony utasáramlás fontosságát. 

 

KD  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában