Ünnepség

2021.11.10. 14:14

Mérföldkőhöz érkezett a debreceni reptér

Repülőgépek befogadására is alkalmas lesz a bokrétát kapó épület.

Forrás: Molnár Péter

Bokrétaavató ünnepséggel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a Debreceni Nemzetközi Repülőtér logisztikai központjában, szerdán. Az esemény apropóját a legújabb fejlesztés, a multimodális logisztikai inkubátor szolgáltatta.

Az eseményen Papp László polgármester kiemelte, az elmúlt bő tíz évben hatalmas változásokon ment keresztül a Debreceni Nemzetközi Repülőtér. – Kézzelfogható az a léptékváltás, ami a repteret jellemzi. Ha a Covid nem szól közbe, az idei év csaknem 1 milliós utasforgalommal gazdagította volna a beruházókat és Debrecen városát – mondta, hozzátéve, a város gyorsvonat sebességgel halad afelé, hogy a 21. század nyertese legyen a közép-európai régióban.

Papp László | Fotó: Molnár Péter

– A város iránt a nemzetközi és hazai tőke is elképesztő érdeklődést mutat. Bízunk benne, hogy az élet – a repülés vonatkozásában is – mihamarabb visszatér ide, és újra el tudjuk foglalni a régió vezető repülőterének pozícióját. A polgármester úgy fogalmazott, az új fejlesztés egy olyan beruházás, amely mérföldkő a reptér történetében. Az első olyan létesítmény, mely képes hangárként is üzemelni.

Ilyen épület eddig nem szolgálta a reptér működését, akár a légi áruszállítás tevékenysége is nagy mértékben előre mozdulhat általa.

Mint elhangzott, a beruházásban érdekelt XANGA cégcsoport egy irodaházat is épít a közelben, a reptér dinamikus fejlődése tehát kézzel fogható. Sőt, folyamatban van egy, a reptér fejlesztésére kiírt nemzetközi tervpályázati eljárás is.

Pósán László országgyűlési képviselő kifejtette, a repülőtér megléte ma már a debreceniség egy fontos velejárója. – A legtöbben büszkék arra, hogy a városnak van repülőtere, hogy innen el tud utazni a világ különböző tájaira, ahonnan szintén érkezhetnek emberek. Ez egy nagy fokú, közösségidentitást fokozó erő – emelte ki a képviselő, hozzátéve, Debrecent mindig is a hagyományok és az újítás jelenléte jellemezte.

Fotó: Molnár Péter

Herdon István, a XANGA cégcsoport elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, tíz éve kezdték el a reptéri fejlesztéseket, és még mindig csak az elején tartanak. – A mintegy 4 milliárd forint volumenű befektetéssel tovább bővül a logisztikai központ. A fejlesztés ezen eleme egy 16 méter magas 4200 négyzetméter alapterületű logisztikai inkubátor. Az épület előtt egy repülőgépek fogadására alkalmas, nagy teherbírású, burkolt felület is kialakításra kerül, mely közvetlen kapcsolatot fog biztosítani a repülőtér üzemi területén található forgalmi előtérrel – összegezte az elnök-vezérigazgató. Elmondása szerint elvileg egy Airbus A321-es gép is befér majd az épületbe. A logisztikai szolgáltató létesítmény esetében konkrét bérlőkről még nem esett szó, annyi azonban kiderült, a betelepülő vállalkozások jövő év második felében kezdhetik meg a tevékenységüket az épületben, várhatóan mintegy 50-100 munkahely megteremtésével.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában