Programsorozat

2021.11.09. 15:28

A szegregáció felszámolására törekszenek Nyíracsádon

Példás életutakat mutattak be sikeres roma fiatalok a településen.

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

A szegregáció felszámolására irányuló uniós-önkormányzati pályázat keretében november első hetében kezdődött az a programsorozat a nyírségi településen, melynek fő célja, hogy olyan tehetséges roma fiatalokat, sikeres életutakat mutassanak be a helyben élő romáknak, melyek követendő példát adhatnak számukra is. A rendezvényeknek a helyi általános iskola adott otthont, hisz a tanulmányaik kezdetén, a pályaválasztás előtt álló diákok és azok szülei, nevelőszülei a célcsoporthoz tartoznak, számukra igazán hatékony segítséget nyújthat, ha közvetlen közelről tapasztalják meg, hogy igenis van kiút.

A Jövőnk Reménységei Alapítvány részéről Horváthné Szabó Tünde, az iskola vezetőjeként Garda László által összefogott tehetségexpó első napján Milák Róbert helyi roma festőművész kiállítása is megnyitott. Az intézmény egykori tanítványának munkásságát Simonné Czentye Anikó tanárnő méltatta, majd maga a festő beszélt a képekről, s arról a kitartásról és sok-sok munkáról, ami civil foglalkozása mellett a művészet világába vezette őt.

Senki nem veheti el tőled

Szintén az iskola egykori tanulója volt az a húszas évei végén járó két fiatal hölgy, Rácz Valéria és Balogh Dzsenifer, akik szerény körülmények között kezdték életüket, de ma már igazi példát adhatnak a roma ifjúságnak. Valéria gyermekként árvaházba, majd nevelőszülőkhöz került. Kemény munkával, de sikerült megvalósítani álmait. Ma már sikeres óvónőként dolgozik, boldog feleség, s bízik benne, hogy ha eljön az idő anyukaként is sikeres lesz majd. – Hamar rájöttem, hogy nekünk romáknak az egyetlen kiút a tanulás. Amit megtanulok, azt senki nem veheti el tőlem, és csak ezzel tudom megalapozni saját családom jövőjét – fogalmazott a mindig mosolygós Valéria.

Balogh Dzsenifer szerény körülmények között élő roma családban nőtt fel, ahol megkapta ugyan a családi támogatást, de a többiért keményen meg kellett dolgoznia. Meg is lett az eredménye, hiszen ma már a Debreceni Egyetem doktorandusz hallgatója. A mozgalmas hét végére a szülőknek is tartogattak egy kis meglepetést a program szervezői. Liszter Sándort hívták vendégül, aki ugyan nem nyíracsádi, de büszkén vallotta meg cigányságát. Fontos üzenetet fogalmazott meg a népes hallgatóságnak. – Bárki kitörhet a szegénységből, de a tehetség és az álmodozás kevés. A célt csak kemény tanulással, kitartással és munkával lehet elérni, de megéri – fogalmazott az énekes, akivel Garda László igazgató beszélgetett.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában