Támogatás

2021.10.08. 07:00

Sokaknak jár a szociális tüzelő Hajdú-Bihar megyében

Valahol november végén, máshol januárban kezdi meg az önkormányzat a tűzifa vagy a szén kiszállítását.

Automatikusan generált description

Forrás: MW-archív

Megyénkből 55 település nyert támogatást a Belügyminisztérium szociálistüzelőanyag-pályázatán. Több mint 272 millió forint értékben tűzifát vagy szenet osztanak szét a rászoruló családok között a következő hónapokban. A lakossági igények benyújtásáról, a szociális tüzelő kiosztásáról kérdeztük a településeket.

Több ezer család

Mikepércsen csaknem kétszáz családhoz juthat el szociális szén, s azt az önkormányzat munkatársai fogják kiszállítani. Az idei támogatásból összesen 756 mázsa tüzelőre nyert kicsivel több mint 2 millió 800 ezer forint támogatást az önkormányzat. – Az igényléshez szükséges nyomtatványokat eljuttatjuk a lakosokhoz. Ezeket kitöltve a polgármesteri hivatal épületében kell majd leadniuk legkésőbb decemberig. Várhatóan november elején, december végén kezdjük a kiszállítást – közölte megkeresésünkre Tímár Zoltán polgármester. Hozzátette, a kérelmeket helyi rendelet alapján bírálja majd el a képviselő-testület.

Az elmúlt évekhez hasonló módon nyújthatják be igényüket a bagaméri lakosok is. Itt az önkormányzat 18 millió forint támogatásból szerezhet be 887 köbméter szociális tűzifát. – A település körülbelül 600 lakosát érinti ez a támogatás. A faanyagok beszerzése jelenleg folyamatban van, így konkrétumokkal nem tudok szolgálni. Várhatóan december második felében kezdjük meg a kiszállításokat – tájékoztatott Erdős Tibor polgármester. Hozzátette: minden jogosult ugyanakkora mennyiséget kap majd.

Decembertől várják a rászoruló családok kérelmeit a hajdúszováti hivatalban. Az önkormányzat 765 köbméter fa beszerzésére nyert 15 és fél millió forint támogatást. Itt megközelítőleg 800 családhoz juthat majd el a téli tüzelő. – Az előző években megszokottak szerint kell a kérelmeket benyújtani. Családonként 10 mázsa fát szállítunk ki január eleje és február 15. között – mondta Váradi Jenő polgármester.

Az újszentmargitai önkormányzat több mint 4 millió forintot nyert a pályázaton, ebből kis híján háromszáz családot tudnak támogatni tűzifával. – Összesen 225 köbméter fát tervezünk majd egyenlően szétosztani a családok között. Az ehhez kapcsolódó rendeletet a napokban alkotja meg az önkormányzat. Szeretnénk decemberben kiosztani a tüzelőt, de ez függ az erdészettől is, ahonnan beszerezzük – közölte érdeklődésünkre Csetneki Csaba polgármester. Mint kifejtette, a rendelet alapján fogják a kérelmeket begyűjteni, elbírálni. A jogosultak egy meghatározott helyen és időpontban vehetik majd át a megítélt tűzifamennyiséget.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában