jegyzet

2021.10.23. 11:11

Nem csak hősök

Volt szerencsém több, tengerentúlra elszármazott ’56-ossal találkozni, a nagyszüleim pedig itthon voltak elszenvedői a forradalmat követő igazságtalanságoknak.

Péter Szabolcs

Számtalan megemlékezés, dokumentumfilm szól elődeink hősiességéről, így az elvitathatatlan dolgok helyett más nézőpontból közelíteném meg a 65 éve történt eseményeket. A kanadai ’56-osok közül akadt, aki lőtt sebbel, üres zsebbel vándorolt ki, és alapított új családot nyelvismeret, kapcsolatok és szakmai háttér nélkül. Elmondásuk szerint ők voltak a „szerencsések”. Eközben itthon a nagyapám menekülni kényszerült a hatóságok elől: földszinti ágyat bérelt, hogyha kopognak, az ablakon keresztül azonnal menekülni tudjon. Később az alkalmi munkáit is sofőrként végezte, meghúzódva egy teherautó platóján, így nem kellett lejelentkeznie semmilyen bérleménybe. A nagymamám rosszabbul járt: a forradalomban való részvételért két évet töltött börtönben Kalocsán, olykor tizenhatodmagával osztozkodva egy garázsméretű cellán. Hogy mi a közös a fentebb említett életutakban? Nem emlékszem, egyszer is hallottam volna panaszkodni ezeket a – múlt által meghurcolt – hősöket. Manapság a legkisebb akadályoktól megtorpanó fiatalság egy kirúgást, szakítást is évekig gyászol, miközben az ’56-osaink az élő példa arra, erős, életigenlő hozzáállással jóval nagyobb tragédiákat is képesek vagyunk leküzdeni. Talán nem ártana ebből az aspektusból is felnézni rájuk!

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában